Evropa

Racije širom Nemačke: "Građani Rajha" planirali uvođenje monarhije, među uhapšenima dosta uglednih pojedinaca

Komentari

Autor: Euronews

07/12/2022

-

09:17

Racije širom Nemačke: "Građani Rajha" planirali uvođenje monarhije, među uhapšenima dosta uglednih pojedinaca
Racija u Nemačkoj - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade policajaca u Nemačkoj izvelo je rano jutros seriju racija i uhapsilo 25 ekstremnih desničara, inače pripadnika pokreta "Građani Rajha", osumnjičenih za terorizam koji se odnosi na "zaveru rušenja vlade", piše Euronews.

Osumnjičeni su uhapšeni u nemačkim pokrajinama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji, saopštilo je Tužilaštvo. Oni se terete da su se, do kraja novembra 2021. godine, pripremali da izvedu akcije zasnovane na njihovoj ideologiji, navedeno je u saopštenju.

U policijskoj akciji “Senka” oko 3.000 pripadnika policije pretreslo je 137 objekata 52 osumnjičenih.

U šest sati ujutru specijalna jedinica policije upala je u kuću bivše poslanice desničarske “Alternative za Nemačku” (AfD) i aktuelne sudije Birgit M.-V. u Berlinu. Samo tri minuta kasnije policija je izvršila akciju u jednom dvorcu u Bad Lobenštajnu. Istovremeno je policija upala u oko 30 objekata, među kojima su automehaničarska radnja, radnja za stolariju.

Dnevnik “Bild” piše da su princ Hajnrih XIII Rojs i sudija Birgit M.-V. formirali terorističku mrežu.

Među ostalim osumnjičenima su i neki bivši odbornici AfD.

Tužioci su saopštili da su 22 nemačka državljanina privedena zbog sumnje da su "članovi terorističke organizacije". Još tri osobe, među kojima je i jedan ruski državljanin, osumnjičene su za podršku organizacji, rekli su oni, a prenosi Euronews. S druge strane, Kremlj je danas saopštio da nema dokaza o umešanosti Rusije u zaveru desnice da izvrši državni udar u Nemačkoj.

"Izgleda da je ovo problem unutar Nemačke" izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima i dodao da nema govora o ruskoj umešanosti.

Osumnjičeni su bili svesni da se njihov cilj može postići samo vojnim sredstvom ili silom, dodali su tužioci. Navodno, oni su verovali u "konglomerat teorija zavere koji se sastoji od narativa takozvanih građana Rajha, kao i ideologije Kanona", navodi se u saopštenju tužioca.

Organizacija broji preko 21.000 članova

Savezna kriminalistička služba (LKA) dobila je informacije o formiranju terorističke mreže, te je krajem avgusta izrazila sumnju da je u pitanju “udruživanje opasno po Ustav”.

Centralno telo terorističke mreže, koja je planirana državni udar, bio je "Savet”. On je bio neka vrsta kabineta vlade u senci sa resorima od pravosuđa, spoljnih poslova do zdravstva.

Članovi “Saveta su se od novembra prošle godine redovno tajno sastajali, kako bi planirali preuzimanje vlasti i uspostavljanje sopstvenih državnih struktura”, navodi Tužilaštvo. Plan je bio da “vojno krilo“ na nivou opština i krugova preuzme vlast.

Među osumnjičenima je i aktivni pripadnik specijalne vojne jedinice KSK, čiji su stan i kancelarija u kasarni u Kalvu pretreseni. Vojnik je bio član štaba elitne jedinice, navodi Vojna obaveštajna služba (MAD).

Posle puča grupa je nameravala da formira vladu, a novi vladin aparat trebalo je da radi po monarhističkim pravilima, podeljen na razna ministarstva kao "kneževine".

profimedia

 

Inače za svaki resor već su bili određeni ljudi, a, kako prenose mediji, radi se o osobama na uticajnim položajima iz socijalnih i finansijskih oblasti javnog života.

Ministar pravosuđa Nemačke Marko Bušman ocenio je da je današnja akcija policije "antiteroristička".

"Od jutros su u toku akcije protiv terorističke mreže iz scene 'Građana Rajha'. Postoji sumnja da je bio planiran oružani napad na ustavne organe“, napisao je na Tviteru.

"Građani Rfajha“ su grupacija koja ne priznaje Saveznu državu Nemačku i njene demokratske strukture. Njeni članovi odbijaju da plaćaju porez, i u konfliktu su sa vlastima. Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da ta organizacija broji oko 21.000 pripadnika.

Fezer: Osujećena zavera pokazuje opasnost krajnje desnice

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer istakla je da desničarska zavera pokazuje koliku pretnju predstavljaju “Građani Rajha” koji negiraju postojanje moderne nemačke države.

"Istraga pruža uvid u ponor desničara, i koliku pretnju predstavlja scena “Građana Rajha”, objasnila je ona u saopštenju.

Fezer kaže da vlasti preduzimaju mere protiv svih koji nastoje da ugroze vladavinu prava.

"Nastavićemo sa tom doslednom borbom“, naglasila je ona.

Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

 

Dodaje da je otkrivena teroristička mreža, prema dosadašnjoj istrazi, bila vođena „nasilnim fantazijama za rušenjem države i zavereničkim ideologijama“. Pravna država, poručila je, zna da se brani od "neprijatelja demokratije“.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa