Evropa

Vrhovni sud Turske: Kadiru Aktašu smanjena kazna za ubistvo Zvezdinog navijača na 15 godina zatvora

Komentari

Autor: RTS

07/12/2022

-

20:28

Vrhovni sud Turske: Kadiru Aktašu smanjena kazna za ubistvo Zvezdinog navijača na 15 godina zatvora
Vrhovni sud Turske: Kadiru Aktašu smanjena kazna za ubistvo Zvezdinog navijača na 15 godina zatvora - Copyright EPA/KOCA SULEJMANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Kadir Aktaš, muškarac koji je ubio srpskog navijača Marka Ivkovića uoči košarkaške utakmice Galatasaraj–Crvena zvezda u novembru 2014. godine osuđen je na 15 godina zatvora, odlučio je Vrhovni sud Turske.

Prethodno je 2017. godine doneta presuda da Aktaš treba da bude osuđen na 25 godina zatvora zbog "ubistva sa namerom".

Tu odluku sud je poništio uz obrazloženje da je okrivljeni takođe povređen u incidentu. Sud je nakon poništenja prvobitne presude Aktaša osudio na 16 godina zatvora zbog "namernog ubistva pod nepravednom provokacijom".

Nakon žalbe ponovljeno je suđenje, a advokat optuženog zatražio je da njegov klijent bude pušten na slobodu.

"Iako je Srbima zabranjen dolazak na utakmicu, na utakmicu su dolazili autobusima i sa oštrim predmetima u rukama. Ovo je video stručnjak. Klijent je delovao radi samoodbrane. Klijentu je isteklo vreme u kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa, tražimo njegovo puštanje na slobodu", rekao je advokat Kadira Aktaša.

Sud je doneo odluku da optuženi bude osuđen na 18 godina zatvora zbog "namernog ubistva pod nepravednom provokacijom". Sudsko veće je tu kaznu smanjilo na 15 godina zatvora.

Marko Ivković je ubijen 21. novembra 2014. godine uoči košarkaške utakmice Galatasaraj-Crvena zvezda u Istanbulu.

Komentari (0)

Evropa