Evropa

"Građani Rajha" izdavali sopstvene pasoše i vozačke dozvole, današnju Nemačku smatrali "okupiranom"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2022

-

11:47

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U velikoj akciji nemačke policije uhapšeno je 25, kako ih nemački mediji nazivaju, zaverenika koji su navodno pokušali da izvrše državni udar. Reč je o pripadnicima organzacije "Rajhsbirger" koju čini više od 20.000 članova i koja je rasprostranjena u celoj zemlji. Poznata je po desnom ekstremizmu, čestim napadima na policiju, a značajan deo grupe čine bivši i sadašnji vojnici. Među uhapšenima su i samoprozvani princ, ali i bivša poslanica u nemačkom Bundestagu.

Uhapšeni se sumnjiče da su hteli da sruše postojeći državni poredak u Nemačkoj, uključujući i metode nasilja kao sredstvo za postizanje cilja. Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Tiringije Georg Majer označio je hapšenje kao "neviđeno" u istoriji moderne Nemačke, a nemačke vlasti očekuju nova hapšenja i racije.

"Na osnovu mog iskustva, obično postoji i drugi talas hapšenja", rekao je Majer.

Pokret poznat pod nazivom "Građani Rajha" čine brojne male organizacije i pojedinci, uglavnom u federalnim državama Brandenburg, Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Bavarska, koje ne prihvataju legalnost Savezne Republike Nemačke, njenih institucija i državnih organa. To zapravo znači da oni ne prihvataju današnje granice Nemačke, ne priznaju njeno uređenje i smatraju da zemljom rukovodi "duboka država".

Jedan od navodnih vođa uhapšenih u sredu jeste Hajnrih XIII, 71-godišnji član kuće Reus, koji nastavlja da koristi titulu princa uprkos tome što je Nemačka ukinula bilo kakvu formalnu ulogu kraljevske porodice još pre jednog veka.

Kako prenosi AP, federalni tužioci navode da je Reus, kog je grupa planirala da postavi za novog lidera Nemačke, kontaktirao ruske zvaničnike sa ciljem da uvede novi poredak u zemlji nakon što nemačka vlada bude svrgnuta. Nema naznaka da su Rusi odgovorili pozitivno.

Godinama opterećivali nemačke državne službe

U policijskoj akciji "Senka" oko 3.000 pripadnika policije pretreslo je 137 objekata 52 osumnjičenih. U šest sati ujutro specijalna jedinica policije upala je u kuću bivše poslanice desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i aktuelne sudije Birgit Malzak Vinkemen u Berlinu. Samo tri minuta kasnije policija je izvršila akciju u jednom dvorcu u Bad Lobenštajnu. Istovremeno je policija upala u oko 30 objekata, među kojima su automehaničarska radnja, radnja za stolariju...

Dnevnik Bild piše da su princ Hajnrih XIII Rojs i sudija Birgit M.-V. formirali terorističku mrežu. Bivša poslanica trebalo je da u "novom poretku" postane ministarka pravde. Među daljim osumnjičenima su i neki bivši odbornici AfD, a među onima koje nemački mediji ističu je i glavni policijski inspektor u Hanoveru (do aprila 2022.) Mihael F. koji je učestvovao u brojnim demonstracijama, zalagao se za nasilno svrgavanje vlasti i antisemita.

Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

 

"Građani Rajha" smatraju da je današnja Nemačka okupirana i da pripada zapadnim silama. Zapravo za njih i dalje postoje granice Nemačke iz vremena imperije 1937. godine. Svoje neslaganje sa državnim uređenjem su iskazivali time što su nemačke službe zatrpavali tužbama, a prema nemačkim zakonima, svaki podneti zahtev ili tužba mora se obraditi, što je opteretilo lokalne službe bespotrebnim poslom.

Takođe, prema pisanju DW, oni su odbijali da plaćaju porez državi i proglasili su svoje male "nacionalne teritorije" koje nazivaju "Drugo nemačko carstvo", "Slobodna država Pruska" ili "Kneževina Nemačka". Pripadnici ove grupe takođe štampaju svoje pasoše i vozačke dozvole za navodne države.

Prema podacima Nemačke obaveštajne službe procenjuje se da ovoj grupi pripada oko 16.500 ljudi. Najviše ih je u Bavarskoj - 3.500, dok ih je u Baden-Virtembergu 2.500. Većinom su muškarci, u proseku stariji od 50 godina i dolaze iz socijalno ugroženih delova društva.

profimedia

 

Osim toga, hapšenje Birgit Malsak Vinkmen ponovo je pod lupu stavilo stranku AfD zbog njenih navodnih veza sa ekspremistima. Lideri ove desničarske stranke Tino Črupala i Alis Videl rekli su da su za navodne planove o puču saznali iz medija i osudili su ih.

"Imamo puno povrenje u vlasti i zahtevamo brzu i sveobuhvatnu istragu", navodi se u saopštenju.

Hapšenja u Italiji i Austriji

Šef unutrašnje nemačke obaveštajne službe Tomas Haldenvang izjavio je danas da je pokret krajnje desnice "Građani Rajha" zabeležio značajan porast od protekle godine i da konstantno predstavlja visok nivo opasnosti. On je dodao da je grupa koja je uhapšena u racijama pravi primer nove situacije gde bujaju ideologije "Građana Rajha", teorije zavera i narativi ekstremne desnice, preneo je Rojters.

Hapšenja, međutim, nisu bila ograničena samo na Nemačku. Italijanska policija uhapsila je bivšeg nemačkog oficira (64) povezanog sa desničarskom organizacijom osumnjičenom da je pripremala državni udar u Nemačkoj.

On je uhapšen u hotelu u Peruđi, gde je pronađen "materijal vezan za subverzivnu aktivnost" organizacije, preneo je Rojters. Dodaje se da su započete procedure za izručenje uhapšenog.

U okviru akcije nemačke policije i u Austriji je sprovedeno više hapšenja osoba koja imaju vezu sa terorističkom mrežom koja je nameravala da sprovede državni udar u Nemačkoj, a direktor Službe državne bezbednosti i obaveštajnih službi Omar Haijavi-Pirher rekao je da u Austriji postoji "visoki dvocifren" broj ljudi koji mogu predstavljati pretnju.

On je rekao da su te osobe u osnovi spremne za napad, ali da trenutno nema konkretnog scenarija ni pretnje.

Komentari (0)

Evropa