Evropa

Specijalni sud za ruske ratne zločine: Šefica Evropske komisije dala ideju o osnivanju, iz Haga kažu da je "nepotrebno"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2022

-

22:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Rusija mora da plati za svoje strašne zločine, uključujući zločin agresije na suverenu državu". Ovako je šefica Evropske komisije obrazložila ideju o osnivanju specijalnog suda koji bi, kako dalje navodi, istraživao i kažnjavao ruske zločine agresije.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan reagovao je na ovakvu najavu šefice Evropske komisije stavom da da je osnivanje specijalnog tribunala nepotrebno i da je Međunarodni krivični sud sposoban da se bavi zločinima počinjenim u Ukrajini.

Profesor međunarodnog prava sa Univerziteta u Beču Anis Bajrektarević u ovakvoj najavi vidi nešto drugo.

"Grupa zemalja koja potpomaže i vojnim efektivima, logistički, obaveštajno i tako dalje... ta grupa zemalja odlučuje iz jednog čistog politikanstva, kao jedan vojno-politički manevar i pritisak da se napravi neki ad hok tribunal gde će se selektivno odlučivati o kršenju ljudskih prava, prava rata, osnosno ratnog prava, humanitarnog prava koji se tiče civila, zarobljenika uhvaćenih na vojnoj teritoriji i koji su van zona oružanih sukoba", kaže za Euronews Srbija Barjaktarević.

Da je uspostavljenje novog suda izlišno smatra i advokat Tomislav Višnjić.

"Formiranje trećeg tela bi suštinski bilo rasipanje resursa istrage, istražitelja i svega ostalog što je potrebno za jedan fer i adekvatan posupak, bilo u lokalnom, nacionalnom zakonodavstvu, bilo u međunarodnom", ističe Višnjić.

Ono što u ovoj situaciji dodatno otežava potencijalno procesuiranje, jeste to što Rusija od 2016. godine nije članica Međunarodnog krivičnog suda. Tada je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se njegova zemlja povlači iz ovog pravnog tela, nezadovoljna time kako je vođen postupak za ratna dejstva u Gruziji.

"Sad smo u jednoj situaciji da onaj organ koji po prirodi stvari je formiran za takve slučajeve, čak i da Ukrajina koja nije potpisnica takođe rimskog statuta prihvati, a prihvatila je njegovu nadležnost, dakle mogućnosti postoje, ali činjenično stanje na terenu je takvo da vrlo teško je organizovati da taj sud bude efikasan" kaže Višnjić.

"Teoretska mogućnost da će Rusija isporučiti osumnjičene" 

Da tribunal u Hagu sudi samo ljudima koji su prisutni, a ne sudi nikome u odsustvu, kao važnu činjenicu ističe spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

"A gotovo je teoretska mogućnost da bi Rusija isporučila ljude koji su osumnjičeni za ratne zločine, tako da već na startu vidimo da postoje određene prepreke jednom takvom sudu i čini mi se da ih ima još", dodaje Jakšić.

Sud u Hagu je u martu pokrenuo istragu o ratnim zločinima u Ukrajini. Sredinom godine je više od 40 zemalja potpisalo političku deklaraciju da će zajednički raditi na istragama.

02.00.13 Jedan od uslova sa ruske strane za primirje biće da ne bude suđenja i mi već vidimo da postoje određene rezerve i na zapadu. S jedne strane postoji ta politička, vojna podrška Ukrajini, ali kada dolazi do osetljivijih stvari koje bi bitno remetile odnose, pre svega SAD i Rusije, onda vidimo da u Vašingtonu ne postoji visok stepen spremnosti.

Jakšić zaključuje i da je zato najava posebnog tribunala više politička solidarnost nego realna mogućnost. On dodaje i da Rusija jeste potpisnica Ženevske konvencije iz 1949, ali da ona nema mehanizme za hapšenja, privođenja, organizovanja suđenja čime je pravno ograničena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa