Evropa

Osmoro osuđenih za napad kamionom u Nici u kojem je poginulo 89 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

21:35

Osmoro osuđenih za napad kamionom u Nici u kojem je poginulo 89 ljudi
Osmoro osuđenih za napad kamionom u Nici u kojem je poginulo 89 ljudi - Copyright AP/Claude Paris

veličina teksta

Aa Aa

Francuski sud saopštio je danas da je svih osam optuženih, sedam muškaraca i jedna žena, na suđenju u procesu nakon divljanja kamionom 2016. godine u francuskog gradu Nici proglašeno krivim za učešće u zločinu u kojem je ubijeno 86 ljudi.

Ističe se da niko od njih nije optužen kao učesnik u napadu ili kao saučesnik u zločinu, već za pripadnost terorističkoj organizaciji, prenosi Rojters.

Sud je po tom osnovu na kaznu zatvora od 18 godina osudio Mohameda Grajeba, prijatelja glavnog optuženog u procesu  Muhameda Lahuajeja Bulela, kojeg je policija ubila na licu mesta nakon što je izazvao haos i pustoš na dva kilometara dela primorskog bulevara u Nici, gde su brojne porodice proslavljale Dan Bastilje.

Sud je takođe proglasio krivima za pripadnost terorističkoj organizaciji još Čokrija Čafruda i Ramzija Arefu i to na zatvorske kazne od 18 odnosno 12 godina, a koji su optuženi za pomaganje Bulelu da nabavi oružje i kamion.

Još pet osoba osuđeno na kazne od dve do osam godina zatvora. Rojters podseća da je Islamska država preuzela odgovornost za događaje u Nici, ali nije ponudila dokaz da je napadač, koji je imao dosije o nasilju u porodici i sitnom kriminalu, bio u direktnom kontaktu s pomenutom grupom.
 

Komentari (0)

Evropa