Evropa

Više od 12 milijardi nemačkih maraka nikad nije zamenjeno za evro, i danas se pronalaze na iznenađujućim mestima

Komentari

Autor: Tagesschau.de/DW

19/12/2022

-

23:14

Više od 12 milijardi nemačkih maraka nikad nije zamenjeno za evro, i danas se pronalaze na iznenađujućim mestima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako je evro u Nemačkoj uveden pre više od 20 godina, još uvek ima 12,3 milijarde nemačkih maraka koje ni dan danas nisu zamenjene za evre. Bundesbanka je samo ove godine zamenila skoro 50 miliona starog nemačkog novca za trenutno važeću valutu. Mnoge kovanice možda su zauvek izgubljene, ali još uvek stižu vesti o pronalasku starih zaliha u iznenađujućim skrovištima.

Skoro 21 godinu nakon uvođenja evra, novčanice i kovanice nemačke marke vredne nekoliko milijardi još uvek nisu vraćene. Prema podacima Savezne banke, njihova ukupna vrednost krajem novembra bila je nešto ispod 12,3 milijarde, što odgovara oko 6,29 milijardi evra.

Razmena nemačkih maraka je i dalje moguća po starom kursu. 

"Nemačka je jedna od šest zemalja u evrozoni koje razmenjuju nacionalne novčanice i kovanice na neograničen period“, rekao je član odbora Bundesbanke Johanes Berman. U Austriji i Irskoj, kao i u tri baltičke države Estoniji, Letoniji i Litvaniji, potrošači takođe mogu da menjaju novčanice i kovanice u svojoj staroj nacionalnoj valuti za evre na neodređeno vreme.

Ove godine je obim razmene u Nemačkoj prvi put povećan od 2018. godine, kada je Bundesbanka zamenila više od 49 miliona nemačkih maraka za evre, piše nemački Tagesschau

Međutim, Berman kaže da ne očekuje da će broj razmena nastaviti da raste.

Ubedljivo najveći deo maraka je razmenjen oko uvođenja novih novčanica i kovanica evra na prelazu 2001/2002. 

Ušteđevine se pronalaze na iznenađujućim skrovištima 

Vesti o pronalasku slamarica preminulih rođaka na nekim iznenađujućim mestima i danas su aktuelne.

Nemački portal navodi primer naslednika jedne kuće, koji je otkrio neke novčiće u staroj kolekciji baštenskih patuljaka svog oca. Bili su sakriveni u stomaku patuljaka. U Bundesbanci je za to dobio 26 evra u zamenu.

Prema pisanju Dojčevelea pre dve godine je srećne ruke bio i nećak koji se spremao da proda kuću preminulog ujaka na jugu Nemačke, jer se našao u finansijskom škripcu. U kući ujaka je našao kese i kutije od cigareta pune para – ukupno oko 3,5 miliona maraka.

I jedna komoda koja je dospela humanitarnoj organizaciji u Lajpcigu pokazala se magičnom - u njoj je bilo skriveno nekih 27.000 maraka.

Mnogi novčići izgubljeni zauvek

Berman kaže da novčići imaju tendenciju da nestaju.

"Neke od kovanica će verovatno biti izgubljene zauvek. Novčanice vrede više i stoga su bolje čuvane", kaže Berman.

U Saveznoj banci pretpostavljaju da su određenu količinu maraka zadržali građani „za uspomenu“, a i da će se zanimljiv iznos naći i u kolekcijama numizmatičara širom sveta.

To je, piše Dojčevele, verovatno za manje apoene poput novčanica od pet maraka koje su bile retkost čak i dok je marka bila važeća, ali teško da će se u mnogim zbirkama naći novčanice od hiljadu maraka, kojih, kako navode nedostaje još oko 1,1 milion komada.

Logično je pretpostaviti da su to u slamaricu stavili neki koji su ionako imali dovoljno. A to onda znači ne samo u Nemačkoj, jer je marka bila rado viđen gost i na Bliskom i Dalekom istoku, nešto ređe u Africi ili Americi.

Tu su i zaključani bankovni pretinci Švajcarske ili Lihtenštajna i proći će još decenije dok banke ne steknu pravo da otvore sefove koje niko godinama nije koristio.

Komentari (0)

Evropa