Evropa

Tri osobe poginule u eksploziji gasovoda u Rusiji, skočila cena gasa u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

15:56

Tri osobe poginule u eksploziji gasovoda u Rusiji, skočila cena gasa u Evropi
Tri osobe poginule u eksploziji gasovoda u Rusiji, skočila cena gasa u Evropi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri osobe su poginule u eksploziji koja se dogodila danas na gasovodu Urengoj-Pomari-Užgorod u centralnoj Rusiji, javlja Rojters pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Protok gasa kroz deonicu oštećenog gasovoda, kojim se transportuje gas od ruskog Arktika preko Ukrajine u Evropu, obustavljen je u 13:50 časova po lokalnom vremenu (10:50 GMT), naveli su tamošnji zvaničnici u poruci na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Oleg Nikolajev, guverner Republike Čuvašja, izjavio je za  državnu televiziju da su u ovoj nesreći poginule tri osobe koje su obavljale radove na servisiranju cevovoda, dok je još jedan radnik, vozač, "u stanju šoka".

On je dodao da se ne zna kada bi snabdevanje gasom putem tog gasovoda moglo da se nastavi i da vlasti pokušavaju to da reše.

U međuvremenu je saopšteno da je nakon eksplozije cena gasa u Evropi skočila na skoro 1.260 dolara za 1.000 kubnih metara. Na terminskom trgovanju za mesec unapred na holandskom TTF čvorištu, gas za isporuku u januaru je ugovaran po ceni od 1.258 dolara za 1.000 kubika ili za 114,325 evra po MWh, po trenutnom kursu dolar/evro, prenosi agencija Tass.

Eksplozija tokom planiranih radova

Čuvaško regionalno ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je do eksplozije na cevovodu došlo tokom planiranih radova na održavanju u blizini sela Kalinino, oko 150 km zapadno od grada Kazanja na Volgi. Požar koji je izbio nakon eksplozije je, prema saopštenju ministarstva, ugašen.

Ovaj gasovod, izgrađen 1980-ih, ulazi u Ukrajinu preko merne stanice Sudža, koja je trenutno glavna ruta za isporuke ruskog gasa do Evrope.

U sedištu ruskog državnog proizvođača gasa, Gasproma, i njegovog lokalog ogranka nisu odmah odgovorili na zahteve za komentarom, napominje Rojters.

Gasprom je ranije danas objavio da očekuje da će u nardenih 24 sata pumpati 43 miliona kubnih metara gasa u Evropu kroz Ukrajinu preko stanice Sudža, što je u skladu s količinama prethodnih dana. 

Komentari (0)

Evropa