Evropa

Kovid sertifikat postigao cilj, Evropska komisija smatra da treba ostati na oprezu

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

16:23

Kovid sertifikat postigao cilj, Evropska komisija smatra da treba ostati na oprezu
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I pored toga što su od avgusta države članice ukinule sva ograničenja putovanja unutar EU, uključujući i digitalni kovid sertifikat, Evropska komisija smatra da je neophodno ostati na oprezu u zimskim mesecima. EK najavljuje da će regulativa o sertifikatu ostati na snazi do 30. juna sedeće godine.

U svom trećem izveštaju o uticaju i primeni EU digitalnog kovid sertifikata širom EU, objavljenom danas, Komisija kaže da su od 2021. godine, države članice izdale više od dve milijarde EU digitalnih kovid sertifikata. 

"Pored 27 država članica EU, 49 zemalja i teritorija sa svih pet kontinenata pridružilo se sistemu, što ga čini globalnim standardom", navodi Komisija.

Sertifikat je postigao cilj za koji je bio predviđen, ali Komisija smatra da je neophodno ostati na oprezu u zimskim mesecima. 

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), smatra da postoje određeni ključni elementi koji će biti posebno odlučujući za tajming i jačinu budućih talasa kovida-19.  

Na primer, prema ECDC, vakcina i prirodno stečena zaštita od infekcije vremenom opada, što utiče na verovatnoću i težinu budućih talasa infekcija. 

Komisija smatra da je razumno održavati sistem epidemiološke budnosti tokom zimskog perioda 2022/23 godine i najavljuje da će nastaviti da pomno prati epidemijsku situaciju i ponovo procenjivati situaciju do kraja marta naredne godine.

Kako se ocenjuje, najakutnija faza pandemije virusa korona je prošla i malo je verovatno da će ograničenje slobodnog kretanja biti opravdano u budućnosti. EK će ponovo proceniti situaciju krajem marta 2023. godine i doneti konačnu odluku u pogledu perioda primene regulative o sertifikatu.
 

Komentari (0)

Evropa