Evropa

"Groblje" ruskih raketa u Harkovu: Prikupljeno više od 1.000 ostataka ispaljenih ruskih projektila

Komentari

Autor: Euronews

24/12/2022

-

21:02

"Groblje" ruskih raketa u Harkovu: Prikupljeno više od 1.000 ostataka ispaljenih ruskih projektila
"Groblje" ruskih raketa u Harkovu: Prikupljeno više od 1.000 ostataka ispaljenih ruskih projektila - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

"Groblje projektila" u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu sadrži više od hiljadu ispaljenih ruskih raketa koje su nanele jednu od najvećih šteta Ukrajini još od početka invazije.

Lokalne vlasti se nadaju da se sa te lokacije može obezbediti dovoljno dokaznog materijala za neku buduću tužbu protiv ruskih vlasti i vojske. Planiraju da jednog dana, "groblje projektila" postane muzej koji bi svedočio o "zverstvima" rata. 

Plavičaste čaure, poređane po veličini, kada se pogledaju iz vazduha daju šokantnu sliku. Dmitro Čubenko, portparol tužilaštva Harkovske oblasti, rekao je da su rakete prikupljane od prvih napada, a nakon određenog vremena zvaničnici su odlučili da ih organizuju po vrstama.

"Ovo su dokazi koje bi koristio međunarodni krivični sud", rekao je Čubenko tokom posete tom mestu. On je napomenuo da su neki specijalisti već došli u grad da analiziraju materijal.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Kako kaže portparol tužilaštva Harkovske oblasti, rakete su korišćene protiv nekih gusto naseljenih stambenih područja, kao što su Severna Saltivka i Oleksijevka. Čubenko je rekao da lokalne vlasti procenjuju da je tokom granatiranja ubijeno najmanje 1.700 ljudi u Harkovu i okolini, uključujući 44 dece, prenosi Euronews

Tokom leta, zgrade u oblastima poput Saltivke bile su teško oštećene - neke su pocrnele a druge su se raspale. Praktično nije bilo života u tim oblastima jer su prodavnice zatvorene a stanovi uništeni. Zima takođe nije donela ništa dobro.

"Izgubili smo sve i nije nam uopšte jasno šta možemo da očekujemo u budućnosti", rekla je Ana, meštanka Severne Saltivke, koja je pre nekoliko meseci napustila tu oblast, a iz razloga lične bezbednosti, nije želela da otkrije svoje prezime.

Kancelarija tužilaštva u Harkovu saopštila je da će čuvati rakete koliko god bude potrebno kako bi svaki stručnjak ili tužilac mogao da iz njih izvuče potrebne informacije koje će im u nekom budućem postupku koristiti kao dokazni materijal protiv Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa