Evropa

Vilijam i Kejt sa decom na božićnoj službi u Vestminsterskoj opatiji u čast Elizabete II

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

09:59

Vilijam i Kejt sa decom na božićnoj službi u Vestminsterskoj opatiji u čast Elizabete II
Proslava Božića - Copyright Yui Mok/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Princ Džordž i princeza Šarlot, deca britanskog prinčevskog para Vilijama i Kejt, prisustvovali su službi u Vestminsterskoj opatiji, gde su sa 1.800 zvanica pevali božićne pesme u čast svoje prabake, nedavno preminule britanske kraljice Elizabete II.

"Njeno veličanstvo (kraljica Elizabeta) držala je Božić blizu srca, kao praznik koji okuplja ljude, podseća nas na važnost vere, prijateljstva i porodice i pruža nam priliku za empatiju i saosećanje", izjavila je princeza Kejt.

Između ostalih pozvana je i proslavljena glumica Ketrin Zita Džons, koja je u Vestminsterskoj katedrali recitovala pesmu posvećenu pokojnoj kraljici.

Članovi kraljevske porodice kasnije danas će prisustvovati crkvenoj službi i u kapeli u Sandringham, posle koje će početi tradicionalne božićne kraljevske svečanosti.

Prvi put od 2019. godine kraljevska porodica će proslavljati božićne praznike u privatnom dvorcu na svom imanju Sandringemu, u grofoviji Norfolk, na istoku Engleske.

"Ove godine smo pozvali stotine inspirativnih pojedinaca na Božićnu službu", rekla je princeza Kejt.

Kralj Čarls u prvoj božićnoj poruci uključiće i počast Elizabeti

Kako je juče preneo BBC britanski kralj Čarls III će u svoju prvu božićnu poruku kao monarh uključiti počast svojoj majci, kraljici Elizabeti II. 

profimedia

 

Kako se navodi, govor kralja Čarlsa iz kapele Svetog Đorđa u Vindzoru trebalo bi da bude emitovan na Božić u 15 sati po srednjeevropskom vremenu.

To će biti prvo televizijsko emitovanje kraljevske božićne poruke bez kraljice Elizabete, koja se pojavila u prvoj TV poruci 1957. godine.

U svojoj poslednjoj božićnoj poruci, kraljica Elizabeta II govorila je o "prenošenju štafete“ sledećoj generaciji.

Kralj Čarls i supruga kraljica Kamila vraćaju se ove godine tradiciji provoda Božića u Sandringemu, u Norfolku, nakon što je zabrinutost zbog epidemije korone i zdravlja kraljice Elizabete zadržala kraljevsku porodicu u Vindzoru prošle godine.

Emitovanje kraljevske poruke povodom Božića nastavlja tradiciju koja traje 90 godina.

Prvi prenos božićne kraljevske poruke bio je radio govor uživo 1932. godine, koji je iz Sandringema održao kralj Džordž V, a scenario je napisao pisac Radjard Kipling.

Komentari (0)

Evropa