Evropa

RAT U UKRAJINI Rusi ispalili više od 120 raketa, u Kijevu povređene tri osobe

Komentari

Autor: Euronews

29/12/2022

-

08:24

RAT U UKRAJINI Rusi ispalili više od 120 raketa, u Kijevu povređene tri osobe
RAT U UKRAJINI Rusi ispalili više od 120 raketa, u Kijevu povređene tri osobe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 309. dan ruske invazije na Ukrajinu, a obe strane svakodnevno beleže veliki broj žrtava. Tačnih podataka o stradalima nema, a ukrajinske oružane snage procenjuju da je 103.770 ruskih vojnika ubijeno u ratu od februara. Ukrajinske procene znatno su veće od onih koje dele Rusija ili zapadne agencije. Žrtava ima i s druge strane i to tako da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče poručio da u Bahmutu "nema mesta koje nije prekriveno krvlju". U gradu oko kojeg se vode najteže borbe i koji još drže Ukrajinici, kako je dodao, ostalo je samo nekoliko civila od 70.000 koliko ih je prošle godine živelo tamo.

Ključni događaji:

  • Ukrajinski gradonačelnik osumnjičen za deljenje nedopuštenih vojnih informacija
  • Rusija stavila u službu tri nova ratna broda
  • Agencija Belta: Na teritoriju Belorusije pala ukrajinska raketa
  • Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov posetio je Bahmut
  • Zelenski: Oslobodili smo do sada više od 1.450 ratnih zarobljenika
  • Vlasti u Odesi počele demontažu spomenika Katarini Velikoj
  • Ukrajinske vlasti: Od početka rata ubijeno više od 100.000 ruskih vojnika
  •  Više od 300.000 stanovnika Kijeva ostalo bez struje
  •  Putnički avio-saobraćaj u Rusiji u novembru opao za 15,7 odsto

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

       Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.40 Većina regiona u Ukrajini pogođena nestancima struje 

Većina regiona u Ukrajini pogođena je večeras nestancima struje nakon novog ruskog granatiranja kojem je cilj ponovno bila energetska infrastruktura, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

"Večeras je nestala struja u većem dijelu Ukrajine. Posebno je teško u regiji Kijeva i u samom glavnom gradu, u regiji Lavova, u Odesi, Hersonu i okolici, u Vinici i Zakarpatju", rekao je u svom dnevnom obraćanju na društvenim mrežama. Rusija je danas ispalila desetke projektila na Ukrajinu napavši Kijev, Lavov i Odesu na zapadu i druge gradove širom zemlje, što je jedan od najvećih vazdušnih napada do sada.

22.13 Putin potpisao nove zakone: Doživotna robija za obučavanje za diverzije

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je predviđena krivična odgovornost, uključujući doživotnu zatvorsku kaznu, u slučaju stvaranja grupe za diverzije na teritoriji Rusije, obučavanja za diverzije i saučestvovanje u diverzijama, njihovog finansiranja i propagande.
Jedan od autora zakona, predsednik Odbora Dume za bezbednost Vasilij Piskarjov naveo je podatke Glavnog tužilaštva o tome da je broj diverzija u Rusiji porastao više od 20 puta - prošle godine izvršena je jedna diverzija, ove 21, preneo je Sputnjik. 

21.30 Ukrajinski gradonačelnik osumnjičen za deljenje nedopuštenih vojnih informacija

Oleksandar Mamaj, gradonačelnik Poltave, osumnjičen je zbog navodnog deljenja neodobrenih informacija o potezima ukrajinske vojske. Mamaj je navodno preneo obaveštajne podatke o rasporedu ukrajinskih trupa, izvstila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

U dokumentima koji se odnose na istragu navodi se da te informacije nisu "javno objavili Glavni štab Oružanih snaga, Ministarstvo odbrane ni druga ovlaštena državna tela".

Lokalni izveštaji dodaju da je Mamaj navodno otkrio formiranje nove ukrajinske vojne jedinice i podelio adresu njenog štaba.

16.57 Rusija stavila u službu tri nova ratna broda

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je preko video-poziva na ceremoniji stavljanja u službu tri nova ratna broda i naveo da će Rusija u narednom periodu povećati obim izgradnje brodova različitih projekata.

Brodovi na kojima su na današnjoj ceremoniji istaknute ruske zastave i koji su na taj način stavljeni u službu, uključuju presretač mina, mali raketni brod i podmornicu-nosač nuklearnih raketa pod nazivom "Generalisimus Suvorov", koja će nositi balističke rakete sa nuklearnom glavom, a još jedna je u pripremi, prenosi TAS S.

profimedia

 

16.49 Belorusija pozvala ukrajinskog ambasadora na razgovor

Belorusija je pozvala ukrajinskog ambasadora na razgovor nakon što je oboren ukrajinski projektil iznad beloruske teritorije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije.

"Zahtevamo od Ukrajine da sprovede detaljnu istragu o svim okolnostima raketnog lansiranja, da se odgovorni izvedu pred pravdu i da se preduzmu adekvatne mere da se spreče ovakvi incidenti. Ovo je moglo da dovede do katastrofalnih posledica za sve", rekao je portparol ministarstva Anatolij Glaz, preneo je Rojtes.

 

 

13.35 Meloni: Italija spremna da bude garant mirovnog procesa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je da će zvanični Rim podržati svaki napor da se dođe do mira u Ukrajini i da je spreman da bude garant mirovnog proces.

Meloni je najavila da planira da putuje u Kijev u februaru, pre prve godišnjice početka rata.

"Moramo da radimo na miroljubivom dogovoru, na konkretan način. Potrebni su nam signali obe strane. Dosad ih nismo videli, ali mi je drago da sam čula tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da ima namere da preduzme inicijative u tom smeru. Italija je spremna da bude garant mirovnog procesa, a ja planiram da putuje u Kijev pre 24. februara", rekla je Meloni, prenosi TASS.

Tanjug AP/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

 

15.25 Ministarstvo odbrane Belorusije: Oborena ukrajinska raketa S-300

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da je protivvazdušna odbrana te zemlje danas oborila ukrajinsku raketu S-300, a da su delovi oborenog projektila pronađeni u blizini sela Gorbaha u beloruskoj Brestskoj oblasti.

Ministarstvo odbrane nije pružilo nikakve informacije o eventualnim žrtvama ili šteti i dodalo je da će detaljnije informacije dati u bliskoj budućnosti.

12.56 Agencija Belta: Na teritoriju Belorusije pala ukrajinska raketa

Raketa koju je ispalio ukrajinski raketni sistem S-300 pala je danas na teritoriju Belorusije, izvestila je agencija Belta. Kako navodi agencija u izveštaju, između 10 i 11 časova po lokalnom vremenu zabeležen je pad ukrajinske rakete sistema S-300 na teritoriji Belorusije.

Kako se navodi, o incidentu je odmah obavešten predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, a prema njegovom nalogu, tim zaposlenih u Istražnom komitetu i Ministarstvu odbrane radi na utvrđivanju uzroka pada rakete.

Na licu mesta rade stručnjaci Istražnog komiteta, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane. Nema informacija o eventualnim žrtvama ili šteti, navodi beloruska agencija.

12.05 Moskva: Ruske snage na pravcu Donjecka zauzele nove položaje

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su oružane snage Rusije na pravcu Donjecka zauzele nove položaje, u protekla 24 časa uništile 13 jedinica ukrajinske tehnike i ubile više od 80 ukrajinskih vojnika. „U pravcu Donjecka ruske trupe su nastavile ofanzivne operacije, a kao rezultat uspešno izvedenih akcija, pripadnici ruske vojske su zauzeli nove povoljne linije i položaje", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenose RIA Novosti. Kako su dodali, na ovom pravcu ukrajinska vojska je izgubila više od 80 vojnika, četiri oklopna vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila i šest pešadijskih vozila.

11.00 Kličko: U raketnom napadu na Kijev povređeno troje ljudi

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je danas da je da je u ruskom raktiranju prestonice povređeno troje ljudi , među kojima je i 14-godišnja devojčica. "Do sada su dve osobe spasene iz oštećene privatne kuće. Lekari su im ukazali prvu pomoć na licu mesta i prevezli do urgentnog centra. Spasioci nastavljaju akcije traganja i spasavanja. Krhotine raketa su oštetile i automobil na jednoj od centralnih ulica", napisao je Kličko na Telegramu. Dodaje da je prema preliminarnim informacijama snaga PVO, iznad Kijeva uništeno 16 projektila. Kličko napisao je na Telegramu i da bi prestonica mogla da doživi nestanak struje i pozvao stanovnike da napune svoje uređaje i zalihe vode.

10.45 FSB uhapsila ukrajinskog obaveštajca zbog prikupljanja podataka o ruskim snagama

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) uhapsila je ukrajinskog obaveštajnog agenta u Hersonskoj oblasti zbog prikupljanja podataka o ruskim snagama, saopštila je danas pres služba FSB. "Na teritoriji Hersonske oblasti uhapšen je agent ukrajinskih obaveštajnih službi zbog prikupljanja informacija o Oružanim snagama Rusije", navodi se u saopštenju pres službe FSB, a prenosi agencija TASS. Dodaje se da je zadatak ukrajinskog obaveštajnog agenta bio da prikuplja i prenosi informacije o lokaciji, brojčanom sastavu i jedinicama Oružanih snaga Rusije, kao i njihovim rutama kretanja i vrste opreme i naoružanja korišćenih u specijalnoj vojnoj operaciji.

10.10 U Ukrajini 90 odsto grada bez struje

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij saopštio je danas da je oko 90 odsto grada ostalo bez struje, da tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju, a da su mogući prekidi u vodosnabdevanju. "Devedeset odsto grada je bez struje. Čekamo dodatne informacije elektrodistribucije. Tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju. Može doći do prekida u vodosnabdevanju. Prelazimo na rad dizel agregata na kritičnim infrastrukturnim objektima", napisao je Sadovoj na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je danas stanovništvo ukrajinske prestonice na moguće nestanke struje posle najnovijih ruskih raketnih udara na Kijev i pozvao sve da se blagovremeno snabdeju vodom.

Euronews

09.20 Velike posledice ruskog granatiranja

Objavljene su fotografije koje pokazuju posledice novog rukog granatiranja. Za sada se broje povređeni, a nije poznato da li ima poginulih u udarima širom zemlje.

09.02 Podoljak: Rusi ispalili više od 120 raketa

Savetnik predsednika Mihail Podoljak rekao je da je više od 120 raketa lansirano na stanovništvo i civilnu infrastrukturu. Najmanje dve eksplozije su se čule u Kijevu, ali je nejasno da li su ih izazvali raketni udari ili protivvazdušna odbrana.

Regionalni lider južne pokrajine Odesa Maksim Marčenko rekao je da je reč o "masovnom raketnom napadu na Ukrajinu".

Ukrajinsko vazuhoplovstvo saopštilo je da Rusija napada zemlju iz "različitih pravaca krstarećim raketama vazdušnog i morskog baziranja". Dodaje se da je korišćen i određeni broj dronova Kamikaze.

08.54 Eksplozije i u Kijevu, Odesi, Harkovu...

Eksplozije su rano jutros odjeknule u Kijevu, Odesi kao i u Žitomirskoj oblasti na severu Ukrajine, preneli su ukrajinski mediji. TASS prenosi da se oko 08:20 sati po lokalnom vremenu dogodila snažna eksplozija na severozapadu Kijeva.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da su ruske rakete pogodile taj grad i izazvale seriju eksplozija, prenosi Rojters. Dodaje da zvaničnici razjašnjavaju da li je bilo žrtava. Svi ukrajinski regioni su od jutros u stanju pripravnosti zbog raketnih udara. Ranije je na celoj teritoriji Ukrajine proglašena uzbuna za vazdušni napad.

Noćas su ukrajinski mediji izvestili o eksplozijama u Dnjepru, Nikopolju, Sumi i Harkovu.

08.30 Snažne eksplozije u Lavovu

U Lavovu su odjeknule snažne eksplozije tokom masovnog raketnog napada. Nadležni apeluju na građane da ostanu u skloništima, prenosi Kanal 24.

08.00 Lavrov: SAD diplomatskim kanalima prenele da ne žele direktan sukob s Rusijom

Sjedinjene Američke Države su diplomatskim kanalima prenele da ne žele i da se neće direktno sukobljavati sa Rusijom, kao i da neće slati vojne stručnjake u Ukrajinu u vezi sa isporukom PVO sistema ''Patriot'', rekao je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Upitali smo Amerikance diplomatskim kanalima, koje naša ambasada u SAD još uvek održava, da li odluka da se sistemi Patriot pošalju u Ukrajinu znači da će tamo biti i američki stručnjaci, s obzirom na složenost rada ovih sistema. Opširno nam je objašnjeno da to nije planirano posebno zbog toga što Amerikanci ne žele i neće direktno da se sukobe sa Rusijom", rekao je Lavrov za TASS.

07.35  Šef ukrajinskih obaveštajaca posetio Bahmut

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov posetio je u protekla dva dana Bahmut  kako bi se susreo s odredima specijalnih snaga koje rade na frontu i podelio medalje, navodi se u saopštenju koje je objavila služba.

07.15 Zelenski: Oslobodili smo do sada više od 1.450 ratnih zarobljenika

Od početka ruske invazije 24. februara Ukrajina je oslobodila više od 1.456 ratnih zarobljenika, izjavio je juče predsednik te zemlje Volodimir Zelenski tokom godišnjeg obraćanja ukrajinskom parlamentu. 

Kijev i Moskva su tokom sukoba koji je ušao u jedanaesti mesec sproveli seriju razmena zatvorenika, podseća se u izveštaju Rojtersa. Zelenski je rekao da je oslobađanje ratnih zarobljenika prioritet i ukazao da se smatra da Rusija drži hiljade ukrajinskih ratnih zarobljenika "iako tačne brojke nisu poznate".

06.35 Ukrajina: Od početka rata ubijeno 100.000 ruskih vojnika

Ukupno 103.770 ruskih vojnika ubijeno je u ratu od februara, procenjuju ukrajinske oružane snage. Ukrajina tvrdi da je njih 550 poginulo u poslednja 24 sata. Ukrajinske procene znatno su veće od onih koje dele Rusija ili zapadne agencije.

06.10 Vlasti u Odesi počele demontažu spomenika Katarini Velikoj

Vlasti u Odesi, najvažnijoj ukrajinskoj luci na obali Crnog mora, započele su demontažu spomenika Katarini Velikoj, ruskoj carici koja je osnovala grad  krajem osamnaestog veka.
Odluku o odstranjivanju statue Katarine Velike i carskog generala Aleksandra Suvorova izglasao je parlament Odese, a delovi statua će biti smešteni u jednom muzejau u tom gradu.

06.00 Više od 300.000 stanovnika Kijeva ostalo bez struje, grejanja i vode

Više od 300.000 stanovnika Kijeva ostalo je prošlog jutra bez struje, a u nekim okruzima nema ni grejanja i vode, izjavio je juče prvi zamenik načelnika gradske uprave Nikolaj Povoroznik.

"Nedavno smo uspeli da stabilizujemo situaciju sa električnom energijom u gradu. Međutim, od juče su i dalje u toku vanredna isključenja struje u različitim okruzima u glavnom gradu. Na primer, prošlog jutra preko 300.000 potrošača u Kijevu nije imalo struju", rekao je Povoroznik, a prenosi agencija TASS. Pored toga, kako je rekao, okruzi koji nemaju struju takođe nemaju ni grejanje ni vodu.

Komentari (0)

Evropa