Evropa

RAT U UKRAJINI Britanski obaveštajci ne očekuju ruski proboj ka Bahmutu, Kijev: Oboreno 500 dronova od septembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/01/2023

-

07:27

RAT U UKRAJINI Britanski obaveštajci ne očekuju ruski proboj ka Bahmutu, Kijev: Oboreno 500 dronova od septembra
RAT U UKRAJINI Britanski obaveštajci ne očekuju ruski proboj ka Bahmutu, Kijev: Oboreno 500 dronova od septembra - Copyright Tanjug AP/Felipe Dana, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 314. dan ruske invazije na Ukrajinu. Situacija se ne smiruje. Ukrajinske vlasti saopštile su juče da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na okupirani region Donjecka, međutim, iz Moskve ne stižu nikave potvrde o ovim tvrdnjama. Situcija u Ukrajini biće i tema sastanka NATO članica koji će se 18. i 19. januara održati u Briselu. Sa druge strane visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je u svom autorskom tekstu na blogu diplomatske službe EU da Evropa u protekloj godni nije poklekla pred Putinovom ucenom.

Ključni događaji:

  • Borelj: U godini rata i energetske krize EU nije poklekla pred Putinovom ucenom
  • Šefovi odbrane 30 zemalja NATO o Ukrajini 18. i 19. januara
  • Ministarstvo odbrane Rusije: Stradala 63 ruska vojnika u Makijevki
  • Zelenski: Prva tranša makrofinansijske pomoći EU za ovu godinu u januaru
  • Ukrajina tvrdi da je 400 ruskih vojnika ubijeno u napadu, Moskva bez potvrde

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.59 MO Rusije: Upotreba mobilnih telefona uzrok tragedije u Makijevki

Upotreba mobilnih telefona među pripadnicima ruskog vojnog osoblja u dometu neprijateljskog naoružanja glavni je uzrok tragedije u Makijevki u kojoj je poginulo 89 ruskih vojnika, rekao je danas novinarima visoki zvaničnik ruske vojske, general-potpukovnik Sergej Sevrjukov.

"Već je sada postalo očigledno da je glavni uzrok tragičnog događaja kršenje zabrane i aktiviranje i masovna upotreba ličnih mobilnih telefona vojnog osoblja u dometu neprijateljskih borbenih sredstava. To je omogućilo neprijatelju da locira, odredi pravac i koordinate vojnika za izvođenje svojih raketnih udara", rekao je Sevrjukov, prvi zamenik načelnika Glavnog vojno-političkog odeljenja Oružanih snaga Rusije.

21.42 Blumberg: Berlin razmatra zaplenu zamrznute ruske imovine kako bi pomogao Ukrajini

Nemačka razmatra mogućnost da zapleni zamrznutu rusku imovinu kako bi se pomogla obnova Ukrajine ukoliko bi saveznici sledili taj primer, objavila je danas američka agencija Blumberg.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, Blumberg je preneo da Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca "podržava zahtev Ukrajine za ratnom odštetom, ali još uvek nije zauzela zvaničan stav o oduzimanju imovine u vlasništvu ruske države".

21.20 Erdogan sutra razgovara sa Putinom i Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održaće sutra telefonske razgovore sa kolegama iz Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, saopštio je danas njegov portparol Ibrahim Kalin. Prema njegovim rečima, fokus razgovora biće rešavanje ukrajinske krize, prenosi TASS.Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti da će ruski predsednik sutra telefonom razgovarati sa Erdoganom.

18.12 Putin: Šojgu da podnese izveštaj o snabdevanju ruske vojske oružjem u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu da podnese izveštaj o snabdevanju ruskih vojnih jedinica  oružjem, uniformama, pancirima, opremom za kamuflažu i drugim vojnim potrebama,u Ukrajini, objavljeno je danas na sajtu Kremlja. Rok za podnošenje izveštaja je 1. februar, prenosi TASS. Istovremeno je naredio Ministarstvu zdravlja i Ministarsvu odbrane da razrade mogućnost lečenja i oporavka ranjenih ruskih vojnika u civilnim bolnicama. 

17.43 Sunak obećao Zelenskom dugoročnu britansku pomoć nakon poslednjih napada

Britanski premijer Riši Sunak rekao je Volodimiru Zelenskom da ukrajinski predsednik može da računa na britansku dugoročnu podršku nakon nedavnih napada dronovima, saopštila je danas Kancelarija britanskog premijera. Lideri su razgovarali o, kako se navodi, užasnim napadima dronovima na Ukrajinu poslednjih dana, preneo je Rojters. Britanski premijer je kazao da Ukrajina može da računa na dugoročnu podršku Velike Britanije, što su pokazali nedavnom isporukom više od 1.000 protivvazdušnih raketa.

14.46 Makron: Ukrajini potrebna naša pomoć više nego ikada

Predsednik Francuske Emanuel Makron ponovio je danas da je, kako je naveo, Ukrajini "potrebna naša podrška više nego ikada". On je to izjavio tokom susreta sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Parizu, preneo je Rojters.

12.27 Britanski obaveštajci ne očekuju skoriji napredak Rusa ka Bahmutu

Britanski obaveštajci procenili su da ruske trupe verovatno neće napraviti "značajan proboj" kod Bahmuta u narednim nedeljama.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je u najnovijem saopštenju da su ruska vojska i Vagnerove snage verovatno povećale učestalost svojih napada sredinom decembra. Međutim, one su bile "slabo podržane" i Ukrajina je poslala "značajna pojačanja" u to područje tokom poslednjih 10 dana, pišu Britanci.

Obe strane pretrpele su "velike gubitke", saopštilo je Ministarstvo odbrane. Dodaje se da su se ruski napadi od tada smanjili.

12.25 Ukrajinci tvrde da je od septembra oboreno 500 ruskih dronova

Portparol komande vazduhoplovnih oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavo je da je od septembra oboreno skoro 500 ruskih dronova, preneo je Ukrinform.

"Mi ćemo se pripremiti. Obaramo dronove. Kao što vidite, 84 drona su oborena za dva dana - u novogodišnjoj noći i narednog dana. Obarala ih je PVO, i to sto odsto. Ovakvi rezultati nikada ranije nisu postignuti. Broj dronova se približava 500 od 11. septembra. To je 500 oborenih dronova", rekao je on.

08.45 Ukrajinska ledena dvorana uništena u raketnom napadu

U raketnom napadu ruskih trupa u istočnoj Ukrajini uništena je ledena dvorana u gradu Družkivka u regionu Donjecka, saopštila je Ukrajinska hokejaška federacija. Ranije je objavljeno da je projektil pogodio grad i ranio dve osobe, prenosi Rojters.

"Ruski okupatori su od početka rata uništili pet ledenih dvorana", objavila je federacija na Telegramu, navodeći hokejaški stadion Družba u Donjecku, arene u Marijupolju i Melitopolju, Ledenu palatu u Severodonjecku i arenu Altair u Družkivki, izveštava britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri navedene informacije.

08.17 Moskva šalje domaće dronove ruskim trupama u Ukrajini

Male izviđačke bespilotne letelice poznate kao Binokl (Binokular) počele su da stižu ruskim trupama koje su raspoređene u Ukrajini, saopštila je za TASS ruska tehnološka firma koja proizvodi dronove.

Najnovije bespilotne letelice koje proizvodi "Sjomka s vozduha" su dva do tri puta jeftiniji od kineskih bespilotnih letelica "DJI Mavic" koje se aktivno koriste u borbenim dejstvima, rekao je portparol kompanije Dmitrij Zubarev.

Ruska bespilotna letelica je opremljena kompaktnim termovizirom koji otkriva neprijateljske snage i sposobnosti u bilo koje doba dana ili noći, a takođe ima i mogućnost izbacivanja granata, navodi TASS.

07.15 Ukrajina saopštila da je neprijateljska oprema uništena u Makejevki

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da je do deset jedinica ruske vojne opreme različitih tipova u Makejevki oštećeno ili uništeno.

Gardijan navodi da Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade na teritoriju pod ruskom kontrolom, ali je njena vojska izvestila o napadu na Makejevku kao "udaru na rusku ljudsku snagu i vojnu opremu".

I dalje se ne zna tačan broj poginulih. Ukrajinske vlasti saopštile su da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na okupirani region Donjecka, prenosi BBC. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su oružane snage Ukrajine napale punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u gradu Makejevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i da je u napadu poginulo 63 vojnika.

07.07 Zelenski: Rusija planira dugotrajne napade dronovima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija planira dugotrajne napade iranskim dronovima na Ukrajinu. Zelenski je u video obraćanju rekao da Kijev ima informacije da Rusija planira dugotrajan napad iranskim dronovima Šahed i da računa na to da tim napadima iscrpi Ukrajinu.

"Da iscrpi naše ljude, protivvazdušnu odbranu, našu energiju... Sada je vreme kada svi koji su uključeni u zaštitu neba moraju da budu posebno oprezni", rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

07.02 Borelj: U godini rata i energetske krize EU nije poklekla pred Putinovom ucenom

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je autorskom tekstu na blogu diplomatske službe EU da u godini rata u Ukrajini, energetske i klimatske krize, uprkos zavisnosti od uvoza ruskih fosilnih goriva, Evropska unija nije "poklekla pred Putinovom ucenom". Prema njegovim rečima osim u samoj Ukrajini rat je izazvao ozbiljnu energetsku krizu i u Evropi zbog načina na koji Rusija koristi energiju.

"Vladimir Putin je očigledno mislio da će mu velika zavisnost EU od ruskih fosilnih goriva, a posebno gasa, omogućiti da podeli EU, sprečavajući je da aktivno podrži Ukrajinu. Zbog toga je već 2021. godine počeo da nam ograničava isporuke gasa uprkos postojećim dugoročnim ugovorima između ruskih dobavljača i evropskih kupaca, a potom je, posle 24. februara i dodatno zaoštrio politiku ucena", ocenio je Borelj.

07.00 Šefovi odbrane 30 zemalja NATO o Ukrajini 18. i 19. januara

Vojni komitet NATO održaće sastanak 18. i 19. januara u Briselu gde će se razgovarati i o konfliktu u Ukrajini i podršci Kijevu, saopštila je danas Alijansa. U saopštenju se navodi da će sastanku prisustvovati šefovi odbrane 30 zemalja, prenela je agencija TASS. Sastanku će prisustvovati takođe i njihove kolege iz Švedske i Finske.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

06.44 Ministarstvo odbrane Rusije: Stradala 63 ruska vojnika u Makijevki

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su oružane snage Ukrajine napale punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u gradu Makijevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i da je u napadu poginulo 63 vojnika. Kako se precizira u saopštenju, granatiranje je izvedeno iz višecevnog raketnog sistema HIMARS, prenela je agencija RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane je navelo da će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku porodicama i prijateljima žrtava. Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na region Donjecka, preneo je BBC.

06.27 Bogomaz: Ukrajinski napad dronom prekinuo struju u ruskoj oblasti na nekoliko sati

Ukrajinski napad dronom oštetio je elektroenergetsko postrojenje na jugozapadu ruske Brjanske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, usled čega je došlo do prekida struje na nekoliko sati, saopštio je juče regionalni guverner te oblasti Aleksandar Bogomaz.

"Ukrajinski napad dronom izveden je jutros na Klimovski okrug. Usled napada oštećen je objekat za napajanje", objavio je Bogomaz na Telegramu, a prenosi Rojters.

06.14 Zelenski: Prva tranša makrofinansijske pomoći EU za ovu godinu u januaru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je juče telefonom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i rekao da čeka prvu tranšu makrofinansijske pomoći Evropske unije (EU) za ovu godinu u januaru. On je na Tviteru zahvalio Fon der Lajen na podršci i rekao da su koordinisali korake pred samit Ukrajine i EU koji treba da se održi 3. februara.

"Drago mi je što sam godinu započeo razgovorom sa Ursulom fon der Lajen. Hvala na podršci EU. Čeka se prva tranša makrofinansijske pomoći u januaru, prva serija LED lampi, školskih autobusa, generatora. Koordinisali smo korake pred samit Ukrajine i EU", napisao je Zelenski.

Komentari (0)

Evropa