Evropa

RAT U UKRAJINI Borelj: U godini rata i energetske krize EU nije poklekla pred Putinovom ucenom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/01/2023

-

07:01

RAT U UKRAJINI Borelj: U godini rata i energetske krize EU nije poklekla pred Putinovom ucenom
RAT U UKRAJINI Borelj: U godini rata i energetske krize EU nije poklekla pred Putinovom ucenom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 313. dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbena dejstva nisu prestala ni tokom novogodišnjih praznika. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je poručio da zapadne zemlje moraju biti spremne da pruže dugoročnu podršku Ukrajini zbog toga što Rusija ne pokazuje želju da se rat okonča. Istovremeno, predsednica EK ističe da će predsedavanje Švedske Evropskom unijom biti ključno za očuvanje jedinstva u očuvanju podrške Ukrjaini.  

Ključni događaji:

  • Borbe u Ukrajini nastavljene i tokom novogodišnjih praznika 
  • Zelenski: Ukrajinsko jedinstvo u suprotnosti sa strahom koji vlada u Rusiji 
  • Stoltenberg poručuje: Potrebna dugoročna podrška Ukrajini 
  • Rusi tvrde da su uništili haubice poljske proizvodnje u DNR 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.41 Rudenko: Rusija će blokirati vojne pretnje koje dolaze iz Japana

Moskva smatra da je odustajanje Japana od "politike mirnog razvoja Tokija" ozbiljan izazov za bezbednost Rusije i Azijsko-pacifičkog regiona uopšte i upozorava da će ukoliko se ova praksa nastavi biti primorana da preduzme adekvatne kontramere, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko za TASS. 

"Među konkretnim koracima koje Japan preduzima u tom pravcu su veliki vojni manevari koje održava u blizini granica Rusije sa neregionalnim partnerima, usvajanje izmena doktrinarnih dokumenata iz oblasti odbrane i bezbednosti u cilju stvaranja potencijala za napad, kao i neviđenog povećanja troškova za odbranu", istakao je Rudenko.

23.30 Zalužni: Ukrajina oslobodila četrdeset posto teritorije

Tokom prošle godine oslobodili smo četrdeset odsto teritorija okupiranih nakon 24. februara, odnosno nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, rekao je danas general Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga.

"Oružane snage oslobodile su 40 posto teritorija okupiranih tokom napada koji je počeo u februaru prošle godine i 28 posto svih teritorija koje je Rusija okupirala od 2014.", napisao je Zalužni na Telegramu, a prenosi CNN.

23.18 Služba bezbednosti Ukrajine podigla optužnicu protiv guvernerke ruske Centralne banke

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je optužnicu protiv guvernerke Centralne banke Rusije Elvire Nabiuline, saopštila je pres služba resora na Telegramu. Kako se navodi, oni poseduju dokaze da je Nabiulina "učestvovala u finansiranju ruske vojske i vojno-industrijskog kompleksa", preneo je Sputnjik.

"Upravo ona je organizovala uvođenje rublјe u regionima na jugu i istoku Ukrajine", navodi se u saopštenju SBU.

23.01 Zelenski: Rusija planira dronovima da iscrpi Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija planira "dugotrajnu" kampanju napada iranskim bespilotnim letelicama, kako bi iscrpela odbrambene kapacitete te zemlje, prenosi Rojters. Zelenski je u video-obraćanju naveo i da Kijev mora da "učini sve" kako Moskva ne bi uspela u tom cilju.

"Imamo informacije da Rusija planira produženi napad sa Šahedima. Opklada je možda na iscrpljenost naših ljudi, naše protivvazdušne odbrane, našeg energetskog sektora", rekao je Zelenski a prenosi CNN.

22.12 Vlada SAD najavila formiranje široke koalicije za reagovanje na globalne izazove

Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je formiranje široke koalicije za reagovanje na globalne izazove, uključujući rat Rusije protiv Ukrajine. U vreme ozbiljnih globalnih izazova – od globalne inflacije, preko klimatske krize, do brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine – okupljamo najširu moguću koaliciju naših partnera da bismo postigli rezultate, objavljeno je na Tviter nalogu Stejt departmenta.

21.35 Borelj: U godini rata i energetske krize EU nije poklekla pred Putinovom ucenom

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je autorskom tekstu na blogu diplomatske službe EU da u godini rata u Ukrajini, energetske i klimatske krize, uprkos zavisnosti od uvoza ruskih fosilnih goriva, Evropska unija nije "poklekla pred Putinovom ucenom". 

"Vladimir Putin je očigledno mislio da će mu velika zavisnost EU od ruskih fosilnih goriva, a posebno gasa, omogućiti da podeli EU, sprečavajući je da aktivno podrži Ukrajinu. Zbog toga je već 2021. godine počeo da nam ograničava isporuke gasa uprkos postojećim dugoročnim ugovorima između ruskih dobavljača i evropskih kupaca, a potom je, posle 24. februara i dodatno zaoštrio politiku ucena", ocenio je Borelj.

18.13 Šefovi odbrane 30 zemalja NATO o Ukrajini 18. i 19. januara

Vojni komitet NATO održaće sastanak 18. i 19. januara u Briselu gde će se razgovarati i o konfliktu u Ukrajini i podršci Kijevu, saopštila je danas Alijansa. U saopštenju se navodi da će sastanku prisustvovati šefovi odbrane 30 zemalja, prenela je agencija TASS. Sastanku će prisustvovati takođe i njihove kolege iz Švedske i Finske.

16.57 Ukrajinski napad dronom prekinuo struju u ruskoj oblasti na nekoliko sati

Ukrajinski napad dronom oštetio je elektroenergetsko postrojenje na jugozapadu ruske Brjanske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, usled čega je došlo do prekida struje na nekoliko sati, saopštio je danas regionalni guverner te oblasti Aleksandar Bogomaz.

"Ukrajinski napad dronom izveden je jutros na Klimovski okrug. Usled napada oštećen je objekat za napajanje", objavio je Bogomaz na Telegramu, a prenosi Rojters.

Dodao je da je posle nekoliko sati napajanje u okrugu u potpunosti obnovljeno. Britanska agencija navodi da nije bila u mogućnosti da iz drugih izvora proveri ovaj izveštaj.

15.20 Zelenski: Prva tranša makrofinansijske pomoći EU za ovu godinu u januaru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i rekao da čeka prvu tranšu makrofinansijske pomoći Evropske unije (EU) za ovu godinu u januaru.

On je na Tviteru zahvalio Fon der Lajen na podršci i rekao da su koordinisali korake pred samit Ukrajine i EU koji treba da se održi 3. februara.
"Drago mi je što sam godinu započeo razgovorom sa Ursulom fon der Lajen. Hvala na podršci EU. Čeka se prva tranša makrofinansijske pomoći u januaru, prva serija LED lampi, školskih autobusa, generatora. Koordinisali smo korake pred samit Ukrajine i EU", napisao je Zelenski.

13.55 Ministarstvo odbrane Rusije: Stradala 63 ruska vojnika u Makijevki

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su oružane snage Ukrajine napale punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u gradu Makijevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i da je u napadu poginulo 63 vojnika. Kako se precizira u saopštenju, granatiranje je izvedeno iz višecevnog raketnog sistema HIMARS, prenela je agencija RIA Novosti. Ministarstvo odbrane je navelo da će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku porodicama i prijateljima žrtava. Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na region Donjecka, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ukrajinske vlasti su navele da je projektil pogodio zgradu u gradu Makijevka, gde su, kako se navodi, bile stacionirane ruske snage. Proruske vlasti u DNR priznale su da je bilo žrtava u ovom napadu, ali nisu potvrdile brojke koje su objavile ukrajinske vlasti.

12.50 Ukrajina tvrdi da je ubila 400 ruskih vojnika, Moskva ne potvrđuje

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na okupirani region Donjecka, prenosi BBC. Projektil je pogodio zgradu u gradu Makijevka, gde su, kako se navodi, bile stacionirane ruske snage. Broj poginulih nije potvđen, a proruske vlasti u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici priznale su da je bilo žrtava u ovom napadu, ali nisu potvrdile brojke koje su objavile ukrajinske vlasti, navodi BBC.

Predstavnici DNR saopštili su da su ukrajinske snage otvarale vatru na Makijevku i Golovku kao i na još okruga u Donjecku pod ruskom kontrolom. Oružane snage Ukrajine koristile su artiljeriju Nato kalibra 155 milimetara, prenosi TASS. Kako se navodi, ispaljeno je 155 granata. Agencija izveštava da se informacije o poginulima ili povredjenima utvrdjuju, ali dodaju da je u napadu na Makijevku povređeno više od 15 ljudi.

11.40 Rusija tvrdi da je uz PVO oborila ukrajinski dron blizu Voronježa

Ruska protivvazdušna obrana oborila je ukrajinski dron blizu Voronježa, saopštila je danas vlada ruske jugozapadne oblasti Voronjež. U saopštenju se dodaje da obaranje drona nije dovelo do žrtava ni materijalne štete i konstatuje se da je situacija pod kontrolom, prenosi TASS. Grad Voronjež je udaljen oko 250 kilometara od granice sa Ukrajinom

Euronews

10.06 Regionalne valsti: Ruske snage granatirale Berislav, petoro povređeno

U današnjem granatiranju centra Berislava koje su izvele ruske snage povređeno je pet ljudi, od kojih su troje u teškom stanju, izjavio je načelnik Hersonske oblasne vojne uprave Jaroslav Januševič. Naveo je da je granatirana gradska pijaca i da je napad izveden verovatno iz Kahovke, koja je pod kontrolom ruskih snaga, prenosi Interfaks Ukrajina. Berislav je grad u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine. Nalazi se na desnoj obali Dnjepar, preko puta Kahovke.

09.40 Puškov naveo tri tačke na kojima bi mogao da počne rat vodećih sila

Ukrajina, Tajvan i Korejsko poluostrvo su tri mesta na kojima bi razvoj događaja mogao da izazove vojni sukob sa učešćem vodećih svetskih sila, ocenio je ruski senator Aleksej Puškov.

Puškov je na Telegramu napisao da je zbog politike Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a Ukrajina najverovatnija tačka te vrste sukoba. "Sirija, koja je takođe bila zona visoke opasnosti od sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država više nije na listi: tamo su SAD i njeni saveznici morali da se povuku“, napisao je Puškov.

07.20 Rusi napali ponovo Kijev dronovima, nestanak struje i grejanja

Ruske bespilotne letelice gađale su noćas infrastrukturu u Kijevu i okolnim oblastima oštetivši energetske objekte i prouzrokujući nestanak struje, saopštili su ukrajinski zvaničnici, a Rusija je nastavila bombardovanje i tokom današnjeg dana. Do tri sata ujutru sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine uništili su 20 objekata u vazduhu iznad Kijeva, saopštila su vojni zvaničnici. „Bučno je u regionu i u prestonici: noćni napadi dronovima. Rusi su lansirali nekoliko talasa bespilotnih letelica Šahid. Gađaju vitalne infrastrukturne objekte. Vazdušna odbrana dejstvuje“, objavio je guverner Kijeva Aleksij Kuleba na Telegramu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je zbog napada nestalo struje i grejanja. On je ranije objavio da je jedna osoba ranjena u padu ostataka uništenog drona koji je udario i oštetio zgradu u severoistočnom delu Kijeva, prenosi Rojters uz napomenu da nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri ove informacije.

 

 

07.00 Sirene za vazdušni napad u nekoliko oblasti Ukrajine

Sirene za vazdušni napad oglasile su se sinoć, prema podacima Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine, u Kijevskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine. Ranije su se sirene oglasile u Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti, prenela je agencija RIA Novosti.

06.45 Stoltenberg: Moramo biti spremni na dugoročnu podršku Ukrajini

Zapadne zemlje moraju biti spremne da pruže dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znake popuštanja, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za BBC. On je dodao da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i primorati Rusiju da sedne i pregovara o prekidu rata. Opširnije u posebnoj vesti.

06.30 Fon der Lajen: Švedsko predsedavanje EU ključno za očuvanje jedinstva u podršci Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će predsedavanje Švedske Evropskom unijom biti od ključnog značaja u očuvanju jedinstva EU u podršci Ukrajini. Ona je na Tviteru napisala da je Švedska preuzela predsedavanje Savetom EU u ključnom trenutku.

06.00 Analiza: Kraj sukoba se ne nazire, šta se očekuje u 2023. godini?

Godinu za nama u svim aspektima obeležio je rat u Ukrajini. Iako je prošlo više od deset meseci ni ruska ni ukrajinska strana nisu blizu pobede, a mirovni pregovri odavno su u drugom planu. Ujedinjene nacije procenjuju da je stradalo više od 5.000 civila, dok je broj poginulih vojnika diskutabilan, jer se podaci drastično razlikuju. Zemlju je napustilo ili je intereno raseljeno 15 miliona ljudi. Kraj sukoba se ne nazire, kaže istoričar Aleksandar Životić za Euronews Srbija i ističe da je ovo pored oružanog i informacioni, energetski i ekonomski rat koji je značajno promenio svet. Opširnije u posebnom tekstu

Komentari (0)

Evropa