Evropa

Premijer Češke: Naše predsedavanje Savetom Evropske unije "steklo poštovanje" među partnerima

Komentari

Autor: FoNet

03/01/2023

-

19:12

Premijer Češke: Naše predsedavanje Savetom Evropske unije "steklo poštovanje" među partnerima
Petr Fijala - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Češke Petr Fiala ocenio je danas da je češko predsedavanje Savetom Evropske unije "steklo poštovanje" među partnerima, ističući da su tokom šestomesečne rotacije donete najosnovnije mere u oblasti energetike, dogovorena je pomoć Ukrajini i održano jedinstvuo unutar EU u odnosu na Rusiju, ali se vodilo računa i o interesima Češke.

Češko predsedništvo tražilo je kompromise prihvatljive za sve strane, ali su rezultati istovremeno uključivali i interese čeških građana, rekao je Fiala na današnjoj konferenciji za novinare, komentarišući prethodnih šest meseci koliko je Češka provela na čelu Saveta Evropske unije.

Predsedništvo Unijom je unapredilo vladu i druge aktere u odbrani interesa Češke, što ranije nije dobro funkcionisalo, rekao je Fiala, govoreći na konferenciji s češkim ministrom za evropska pitanja Mikulašom Bekom, javlja agencija ČTK.

Fiala je istakao da je "zadatak predsedavajuće zemlje uglavnom da pronađe kompromise prihvatljive za sve strane i dobro rešenje za sve".

"Tako smo i postupili, ali u isto vreme tako da je naše predsedavanje uključilo i interese građana Češke kao rezultat“, naveo je Fiala povodom završetka šestomesečnog predsedavanja Češke Unijom..

On je podsetio da su članice EU usaglasie pomoć Ukrajini koja će tokom 2023. godine dobiti 18 milijardi evra iz evropskih izvora, što je, po njegovoj oceni, važna preventivna mera protiv sledećeg talasa migracija iz te zemlje.

Prema izveštaju sovačke agencije TASR, premijer Češke naglasio je "održavanje i jačanje jedinstva EU" u pritisku na Rusiju i tokom češkog predsedavanja, podsetivši da su članice Unije usaglasile tri paketa sankcija Rusiji i Belorusiji.

"Uspešno smo uveli Hrvatsku u evrozonu i Šengen"

Fiala je rekao i da je pitanje odnosa EU sa državama koje žele da uđu u Uniju takođe je bilo važan deo dnevnog reda za Češku, podsetivši da su počeli pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom, dok je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata, a Kosovo je zvanično podnelo zahtev za članstvo.

"Tokom našeg predsedavanja, uspešno smo uveli i Hrvatsku u evrozonu i Šengen", naglasio je češki premijer.

Ministar za evropska pitanja Mikulaš Bek izjavio je da se češko predsedavanje u Evropi vidi kao "iznenađujuće uspešno".

"Dobijamo mnoga priznanja od naših partnera, rekao je Bek i dodao kako očekivanja nisu prevelika jer je Češka imala reputaciju svojevrsnog mađarskog "satelita" na periferiji Evrope.

Češka se sada, prema rečima ministra Beka, smatra zemljom koja "igra aktivnu ulogu u centru evropskih dešavanja".

Bek je istakao da bi neformalni moto češkog predsedavanja mogao, da se svede na izreku „tiha voda pere obale”. Češka je 1. jula 2020. preuzela predsedničku palicu od Francuske, a predsedavanje Savetom EU su 1. januara predali Švedskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa