Biznis vesti

EU postigla dogovor oko ograničenja cene gasa, Rusija već najavila kontramere

Komentari

Autor: Rojters

19/12/2022

-

17:16

EU postigla dogovor oko ograničenja cene gasa, Rusija već najavila kontramere
Ruski gas - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle maratonskih konsultacija, ministri energetike članica EU u Briselu dali su "zeleno svetlo" za plafon od 180 evra cene prirodnog gasa. Prema onome što je saopštilo češko predsedništvo, sporazum će stupiti na snagu od 15. februara, javlja "Blumberg". Kako je na konferenciji za medije navela poljska ministarka za klimu i životnu sredinu Ana Moskva, Nemačka i Danska glasale su za, Holandija i Austrija bile su uzdržane, dok je Mađarska glasala protiv.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Ruskoj Federaciji biti potrebno vreme da odgovori na gasne sankcije, ali će te mere biti pripremljene, preneo je TAS S.

"Svakako će biti potrebno vreme da se temeljno odvagaju sve dobre i loše strane pri pronalaženju rešenja. Znate da je naftni proces malo odugovlačen. Ipak, odgovor Moskve na gornju cenu nafte biće objavljen. Isto će se desiti i da gasom", istakao je Peskov, preneo je TAS S.

Pokušaji Zapada da nametne gornju granicu za cene ruskog gasa zadiru u tržišne mehanizme, kazao je on.

"Ovo je kršenje tržišnog procesa određivanja cena, zadiranje u tržišne procese. Svako pozivanje na utvrđivanje gornje granice cene gasa je neprihvatljivo", rekao je portparol Kremlja.

Ograničenje cene prirodnog gasa biće aktivirano ako cene u holandskom gasnom čvorištu TTF pređu 180 evra po megavat-satu tokom tri uzastopna dana, što je znatno ispod 275 evra po megavat-satu koje je prvobitno predložila Evropska komisija prošlog meseca.

Do dogovora je došlo nakon višenedeljnih pregovora o ograničenju cene gasa, što je pitanje koje je dovelo do podele mišljenja u Evropske unije. Češka inače trenutno predsedava Savetom EU.

Komesarka za energetsku politiku bloka Kadri Simson je ranije danas izjavila da je dogovor o ograničenju cene gasa u Evropskoj uniji "na dohvat ruke".

"Čvrsto verujem da je dogovor na dohvat ruke. Naravno, to  zahteva veoma snažan duh kompromisa od strane svih", rekla je  Simson, po dolasku u Brisel na sastanak ministara energetike članica EU, koji treba da se dogovore o limitiranju cene gasa, preneo je Rojters. 

Grčki ministar energetike Kostas Skrekas je ocenio ranije danas da bi najnoviji nacrt predloga o gornjoj granici cene gasa, prema kojem bi se ograničenje aktiviralo ako tržišne cene pređu 188 evra po megavat-satu tokom tri dana uzastopno, bio dobar kompromis.

"Bilo koja stopa između 150 i 190/200 evra bi funkcionisala. Mislim da će nivo od 188 evra pružiti pravi signal tržištima", rekao je Skrekas novinarima neposredno pre početka sastanka u Briselu.

Stano: Mađarska će moći da menja gasni ugovor bez EK

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je prethodno da Budimpešta neće morati da obaveštava ili konsultuje Evropsku komisiju ako želi da izmeni svoj dugoročni gasni ugovor s Rusijom u slučaju da bude odobreno ograničenje cene na nivou cele EU.

Mađarska, koja se u velikoj meri oslanja na uvoz ruskog gasa i nafte, u više navrata se izjasnila protiv ograničenja cene ruskog gasa.

"Bilo nam je važno da u okviru ovog vrlo lošeg predloga kao malo dostignuće dobijemo odrešene ruke za izmenu (ugovora). To jest, da ne treba da se konsultujemo s Evropskom komisijom o izmenama dugoročnog ugovora (s Rusijom) ako to postane neophodno u slučaju ograničenja cene", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis