Evropa

RAT U UKRAJINI Teške borbe za Bahmut, Ukrajinci "svaku kuću pretvorili u tvrđavu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2023

-

07:02

RAT U UKRAJINI Teške borbe za Bahmut, Ukrajinci "svaku kuću pretvorili u tvrđavu"
RAT U UKRAJINI Teške borbe za Bahmut, Ukrajinci "svaku kuću pretvorili u tvrđavu" - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Roman Hrytsyna, File; EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 315. dan ruske invazije na Ukrajinu. Kijev tvrdi da je od septembra do sada oboreno 500 ruskih dronova, kao i da ovakvi rezultati nikada ranije nisu postignuti. Takođe, britanski obaveštajci procenili su da ruske trupe verovatno neće napraviti "značajan proboj" kod Bahmuta u narednim nedeljama. Sa druge strane, zbog ukrajinske krize očekuje se da Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas razgovara telefonom sa ukrajinskim i ruskim predsednicima - Volodimirom Zelenskim i Vladimirom Putinom.

Ključne stvari:

  • Teške borbe za kontrolu nad Bahmutom koji kon
  • Bajden: Razmatramo slanje borbenih vozila Bredli u Ukrajinutrolišu ukrajinske snage
  • Zelenski: Rusija sprema novu mobilizaciju
  • Kuleba: Počele pripreme za prenos PVO sistema "Patriot" u Ukrajinu
  • Ukrajinski obaveštajac: Rusija šalje nove vojne jedinice u severni deo Krima
  • Ministarstvo odbrane Rusije: Upotreba mobilnih telefona uzrok tragedije u Makijevki
  • Erdogan danas razgovara sa Putinom i Zelenskim
  • Britanski obaveštajci ne očekuju skoriji napredak Rusa ka Bahmutu
  • Blumberg: Berlin razmatra zaplenu zamrznute ruske imovine kako bi pomogao Ukrajini
  • Ukrajinci tvrde da je od septembra oboreno 500 ruskih dronova
  • Sunak obećao Zelenskom dugoročnu britansku pomoć nakon poslednjih napada

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.09 Eksplozije u Harkovskoj oblasti

Večeras su se u Harkovskoj oblasti čule eksplozije, preneo je ukrajinski list Strana bez dodatnih detalja. U izvešataju se navodi da u Harkovskoj oblasti nije izdato upozorenje na vazdušni napad, preneo je TASS. 

22.50 Bajden: Razmatramo slanje borbenih vozila Bredli u Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da Amerika razmatra da pošalje borbena vozila Bredli u Ukrajinu kako bi pomogla Ukrajincima u borbi protiv ruske invazije. Na pitanje da li je ta opcija na stolu Bajden je novinarima tokom posete Kentakiju odgovorio potvrdno, preneo je Rojters. 

19.50 Teške borbe za kontrolu nad Bahmutom koji kontrolišu ukrajinske snage

Teške borbe danas se vode za razoreni ukrajinski grad Bahmut koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Prema procenama američkih vojnih zvaničnika borbe neće biti okončane u skorijoj budućnosti, ali ishod bitke za Bahmut je neizvestan imajući u vidu postepeno napredovanje ruskih snaga, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije, preneo je Rojters.

Pored ruskih oružanih snaga u borbama za Bahmut učestvuju i plaćenici iz privatne ruske paravojne grupe Vagner.

"Pre nekoliko nedelja izgubili smo položaje na istočnim prilazima gradu jer su ruske snage neprestano jurišale na naše položaje. Prešli smo na rezervne položaje da bismo spasili naše vojnike. Pokušavamo pametno se organizujemo i vratimo te napuštene položaje", rekao je ranije danas jedan od ukrajinskih vojnih starešina u razgovoru sa izveštačem Bi-Bi-Sija.

Vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je ranije da su Ukrajinci svaku kuću u Bahmutu pretvorili u tvrđavu i da sada postoji "500 linija odbrane". 

19.39 Zelenski: Rusija sprema novu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Rusija planira da mobiliše dodatne snage za novu veliku ofanzivu, iako se Moskva suočava sa nekim od svojih najvećih unutrašnjih kritika rata zbog napada u kojem je ubijeno mnoštvo novih regruta, javlja Rojters.

Kijev je nedeljama govorio da ruski predsednik Vladimir Putin planira da naredi još jednu masovnu regrutaciju i zatvori svoje granice kako bi sprečio muškarce da pobegnu od mobilizacije.

Zelenski je u svom uobičajenom noćnom je rekao da Ukrajina mora da poremeti taj ruski scenario.

17.37 Putin na ceremoniji uvođenja u borbenu službu fregate Admiral Gorškov

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je na ceremoniji uvođenja u borbenu službu fregate "Admiral Gorškov" opremljene raketnim sistemima Cirkon. Putin je istakao da je ovo oružje sposobno da pouzdano zaštiti zemlju, prenele su RIA Novosti.

On je zahvalio stručnjacima iz odbrambene industrije, koji su počeli s masovnom proizvodnjom cirkona i dodao da će Rusija nastaviti da unapređuje borbeni potencijal oružanih snaga.  Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je precizirao da "Admiral Gorškov" ide na daleku plovidbu preko Atlantskog i Indijskog okeana i Sredozemnog mora. Istovremeno, posada fregate uvežbavaće upotrebu hipersoničnih raketa Cirkon. Prema rečima ruskog ministra odbrane, posebnost Cirkona je u tome što mogu garantovano da savladaju PVO i protivraketne odbrambene sisteme, dostižući brzinu veću od devet mahova sa dometom od preko 1.000 kilometara.

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

 

 

16.37 Bugarska 2022. proglasila 84 ruska zvaničnika za persone non grata

Bugarska je u protekloj godini proglasila nepoželjnima 84 službenika ruskih zvaničnih predstavništava u zemlji, rekao je predsednik Agencije za nacionalnu bezbednost Plamen Tončev. On je naveo da trenutno nema direktnog rizika po bezbednost zemlje, ali da bi nastavak neprijateljstava u Ukrajini mogao dovesti do povećanja migracionog toka kroz Bugarsku, preneo je portal Novinite. 

15.50 Zaharova: Italiju ne vidimo kao garanta mogućeg mirovnog procesa u Ukrajini

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Rusija ne može da smatra Italiju garantom potencijalnog mirovnog procesa u Ukrajini zbog pristrasnog stava Rima prema Moskvi.

"Očigledno, s obzirom na pristrasnu poziciju Italije, ne možemo je gledati ni kao poštenog posrednika, ni kao mogućeg garanta mirovnog procesa", rekla je Zaharova, a prenela agencija TAS S.

Krajem decembra prošle godine italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je da će zvanični Rim podržati svaki napor da se dođe do mira u Ukrajini i da je spreman da bude garant mirovnog proces.

"Moramo da radimo na miroljubivom dogovoru na konkretan način. Potrebni su nam signali obe strane. Dosad ih nismo vodeli, ali mi je drago da sam čula tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da ima nameru da preduzme inicijative u tom smeru. Italija je spremna da bude garant mirovnog procesa, a ja planiram da putujem u Kijev pre 24. februara", rekla je Meloni.

14.51 Šef Energoatoma pozvao UN da pošalju mirovne snage u nuklearku Zaporožje

Šef ukrajinske državne nuklearne kompanije "Energoatom" Petro Kotin pozvao je danas Ujedinjene nacije da pošalju mirovne snage u nuklearnu elektranu Zaporožje, čak i bez dogovora sa Rusijom o uspostavljanju bezbednosne zone oko tog postrojenja.

Ukrajinci od septembra insistiraju da se mirovne snage UN moraju poslati u nuklearnu elektranu, preneo je Gardijan. Međutim, ovo je bio prvi put da je jedan ukrajinski zvaničnik javno sugerisao da mirovne snage treba da budu raspoređene čak i u odsustvu sporazuma o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane.

14.16 Berbok: Putin želi da uništi suseda, važno nastaviti isporuku oružja Ukrajini

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da je Evropska unija učinila sve da zaustavi rat u Ukrajini, ali da predsednik Rusije Vladimir Putin nije imao na umu ništa osim da uništi svog suseda. Govoreći na konferenciji za novinare u portugalskoj prestonici Lisabonu, Berbok je rekla da je Putinov stav razlog zašto je tako važno nastaviti sa isporukom oružja kako bi Ukrajina mogla da se brani i štiti živote ljudi, preneo je Rojters.

"I ove godine moramo zaštititi i dalje razvijati evropsko jedinstvo koje nas je učinilo jakim prošle godine", navela je Berbok.

13.35 Kuleba: Počele pripreme za prenos PVO sistema "Patriot" u Ukrajinu

Pripreme za prenos američkog PVO sistema "Patriot" Ukrajini su već počele, izjavio je danas šef ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

"Završili smo prošlu godinu revolucionarnom odlukom da Ukrajini obezbedimo američki 'Patriot' sistem, kako su se dogovorili lideri Ukrajine i SAD, Zelenski i Džozef Bajden. Veoma cenimo ovaj korak Sjedinjenih država. Očekujemo da 'Patriot' biti raspoređeni što je pre moguće. Pripreme za transfer ovih sistema su već počele", rekao je Kuleba tokom onlajn brifinga, prenose RIA Novosti.

13.30 Ukrajinski obaveštajac: Rusija šalje nove vojne jedinice u severni deo Krima

Predstavnik Glavnog direktorata obaveštajne službe ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Černijak izjavio je danas da je Rusija poslala "nove vojne jedinice u severni deo okupiranog Krima", preneo je "Kijev independent".

On je dodao da se Rusija navodno utvrđuje u oblastima oko Hersonske oblasti.

"Oni (Rusija) gube. Zato stvaraju defanzivna utvrđenja gde god mogu, shvatajući da će morati da se bore na tim linijama fronta", kazao je Černijak.

On, takođe, tvrdi da se ruske snage maksimalno trude da sačuvaju takozvani kopneni koridor ka Krimu kroz okupirane ukrajinske teritorije na jugu zemlje.

"Njihova ideja je bila da osvoje Donjecku oblast, obalu oko Azovskog mora i plan im je bio da odseku Ukrajinu od Crnog mora. Ali, Rusija nije mogla da implementira nijedan plan u Ukrajini. Ukrajina će napasti ruske položaje na celoj okupiranoj teritoriji", poručio je Černijak.

12.29 Putin i Erdogan danas razgovaraju o ratu u Ukrajini, gasnom čvorištu i sirijskoj krizi

Rešavanje ukrajinske krize, projekat izgradnje gasnog čvorišta u Turskoj i situacija u Siriji biće ključne teme tokom današnjeg razgovora predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, rekao je za TASS izvor u Ankari.

Erdogan je ranije najavio telefonski razgovor sa ruskim kolegom.

"Očigledno je da će Erdogan razgovarati o situaciji u Ukrajini, a ne mogu se isključiti nove inicijative Ankare u ovoj oblasti, s obzirom na veze sa liderima obe zemlje," rekao je izvor za TASS. 

Dodaje da je projekat čvorišta važna tema na dnevnom redu, kako bi se izgradio centar za snabdevanje Evrope prirodnim gasom i utvrđivanje cena gasa tokom godine. 

10.40 Sirene za vazdušni napad oglasile se širom Ukrajine

Sirene za vazdušni napad oglasile su se danas širom Ukrajine, prema podacima Ministarstva za digitalnu transformacije Ukrajine. Upozorenje je objavljeno gotovo istovremeno u svim regionima, a cela onlajn mapa Ministarstva označena je crvenom bojom, prenosi agencija RIA Novosti. Kako se navodi u podacima, sirene su se oglasile u 11.37 po moskovskom vremenu. Rusija je od sredine oktobra prošle godine izvela seriju vazdušnih napada pomoću raketa i dronova na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, što je izazvalo nestanke struje u mnogim oblastima.

09.50 Rogozin poslao francuskom ambasadoru granatu izvučenu iz njegovog vrata

Bivši direktor Roskosmosa i šef specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin, koji je ranjen u Donjecku, fragment granate izvučen iz njegovog vrata, poslao je ambasadoru Francuske u Rusiji, Pjeru Leviju. Ranije je Istražni komitet naveo da je granata ispaljena na hotel u Donjecku 21. decembra, kada je Rogozin ranjen, mogla biti ispaljena iz francuske haubice Cezar, prenose RIA Novosti. Opširnije u odvojenoj vesti.

07.35 Ministarstvo odbrane Rusije: Upotreba mobilnih telefona uzrok tragedije u Makijevki

Upotreba mobilnih telefona među pripadnicima ruskog vojnog osoblja u dometu neprijateljskog naoružanja, glavni je uzrok tragedije u Makijevki u kojoj je poginulo 89 ruskih vojnika, rekao je novinarima visoki zvaničnik ruske vojske, general-potpukovnik Sergej Sevrjukov.

"Već je sada postalo očigledno da je glavni uzrok tragičnog događaja kršenje zabrane i aktiviranje i masovna upotreba ličnih mobilnih telefona vojnog osoblja u dometu neprijateljskih borbenih sredstava. To je omogućilo neprijatelju da locira, odredi pravac i koordinate vojnika za izvođenje svojih raketnih udara", rekao je sinoć Sevrjukov, prvi zamenik načelnika Glavnog vojno-političkog odeljenja Oružanih snaga Rusije. On je dodao da se preduzimaju potrebne mere da se takvi tragični incidenti izbegnu u budućnost, preneo je TASS.

07.30 Blumberg: Berlin razmatra zaplenu zamrznute ruske imovine kako bi pomogao Ukrajini

Nemačka razmatra mogućnost da zapleni zamrznutu rusku imovinu kako bi se pomogla obnova Ukrajine ukoliko bi saveznici sledili taj primer, objavila je juče američka agencija Blumberg.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, Blumberg je preneo da Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca "podržava zahtev Ukrajine za ratnom odštetom, ali još uvek nije zauzela zvaničan stav o oduzimanju imovine u vlasništvu ruske države".

07.15 Erdogan danas razgovara sa Putinom i Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održaće danas telefonske razgovore sa kolegama iz Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, saopštio je juče njegov portparol Ibrahim Kalin. Prema njegovim rečima, fokus razgovora biće rešavanje ukrajinske krize, prenosi TASS.Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti da će ruski predsednik danas telefonom razgovarati sa Erdoganom.

06.45 Britanski obaveštajci ne očekuju skoriji napredak Rusa ka Bahmutu

Britanski obaveštajci procenili su da ruske trupe verovatno neće napraviti "značajan proboj" kod Bahmuta u narednim nedeljama.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je u najnovijem saopštenju da su ruska vojska i Vagnerove snage verovatno povećale učestalost svojih napada sredinom decembra. Međutim, one su bile "slabo podržane" i Ukrajina je poslala "značajna pojačanja" u to područje tokom poslednjih 10 dana, pišu Britanci.

Obe strane pretrpele su "velike gubitke", saopštilo je Ministarstvo odbrane. Dodaje se da su se ruski napadi od tada smanjili.

06.27 Ukrajinci tvrde da je od septembra oboreno 500 ruskih dronova

Portparol komande vazduhoplovnih oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavo je da je od septembra oboreno skoro 500 ruskih dronova, preneo je juče Ukrinform.

"Mi ćemo se pripremiti. Obaramo dronove. Kao što vidite, 84 drona su oborena za dva dana - u novogodišnjoj noći i narednog dana. Obarala ih je PVO, i to sto odsto. Ovakvi rezultati nikada ranije nisu postignuti. Broj dronova se približava 500 od 11. septembra. To je 500 oborenih dronova", rekao je on.

06.10 Sunak obećao Zelenskom dugoročnu britansku pomoć nakon poslednjih napada

Britanski premijer Riši Sunak rekao je Volodimiru Zelenskom da ukrajinski predsednik može da računa na britansku dugoročnu podršku nakon nedavnih napada dronovima, saopštila je juče Kancelarija britanskog premijera.Lideri su razgovarali o, kako se navodi, užasnim napadima dronovima na Ukrajinu poslednjih dana, preneo je Rojters.

06.05 Putin: Šojgu da podnese izveštaj o snabdevanju ruske vojske oružjem u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu da podnese izveštaj o snabdevanju ruskih vojnih jedinica  oružjem, uniformama, pancirima, opremom za kamuflažu i drugim vojnim potrebama,u Ukrajini, objavljeno je sinoć na sajtu Kremlja. Rok za podnošenje izveštaja je 1. februar, prenosi TASS. 

Komentari (0)

Evropa