Evropa

Rogozin poslao francuskom ambasadoru granatu izvučenu iz njegovog vrata: "Pariz je izdao velikog Šarla de Gola" (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

10:25

Rogozin poslao francuskom ambasadoru granatu izvučenu iz njegovog vrata: "Pariz je izdao velikog Šarla de Gola" (FOTO)
Dmitrij Rogozin i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Bivši direktor Roskosmosa i šef specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin, koji je ranjen u Donjecku, fragment granate izvučen iz njegovog vrata, poslao je ambasadoru Francuske u Rusiji, Pjeru Leviju.

Ranije je Istražni komitet naveo da je granata ispaljena na hotel u Donjecku 21. decembra, kada je Rogozin ranjen, mogla biti ispaljena iz francuske haubice Cezar, prenose RIA Novosti.

"Sa zadovoljstvom se sećam naše komunikacije, zajedničkih putovanja na Borodinsko polje i Bajkonur. Tada smo mnogo i često razgovarali o perspektivama rusko-francuske političke i ekonomske saradnje. Nažalost, stav vaše zemlje i zemalja NATO-a i rast vojne pretnje Rusiji u blizini naših granica, dovela je do tragičnog raspleta", naveo je Rogozin u pismu dostavljenom francuskom ambasadoru. Rogozin je u pismu naveo da su se "reči i dela Francuske čudesno razišli".

"Zvanični Pariz je izdao velikog Šarla de Gola i postao jedna od najkrvožednijih država u Evropi. Vaša zemlja se potčinila diktatu Vašingtona i postala marionetska država po uzoru na Višijevu vladu, služeći najnižim instinktima nacista. Sa bolom pišem o tome, jer sam oduvek voleo francusku istoriju, poznajem jezik i kulturu Francuske, poštujem sećanje na slavna dela kada su se Rusi i Francuzi zajedno borili protiv zajedničkih pretnji“, napisao je Rogozin.

Dodaje da je nedavno, kao posledica "podlog terorističkog akta" u Donjecku, teško povređen. „Samo zahvaljujući velikoj veštini i strpljenju ruskih vojnih i civilnih lekara sam živ i skoro ponovo zdrav. U ovoj koverti, uz moje pismo, vidite fragment granate koja je ispaljena iz francuske haubice Cezar. Probila mi je desno rame i zaglavila se u petom vratnom pršljenu i falio je samo milimetar da me ubije ili učini nepokretnim“, navodi se u pismu.

Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

Restoran u Donjecku koji su granatirale ukrajinske snage u kojem je Rogozin ranjen

Rogozin napominje da je ova granata, koju je ispalila francuska haubica, ubila dvojicu njegovih mladih prijatelja, ostavljajući njihove žene udovicama.

"Molim vas prosledite francuskom predsedniku Emanuelu Makronu fragment koji su hirurzi izvukli iz moje kičme, i recite mu da niko neće izbeći odgovornost za ratne zločine Francuske, SAD, Velike Britanije, Nemačke i drugih zemalja NATO-a u Donbasu“, napisao je Rogozin.

Oružane snage Ukrajine su 21. decembra prošle godine izvele udar preciznim oružjem na hotel u Donjecku, gde je u toku bio sastanak na kojem je učestvovao i Rogozin, podsećaju RIA Novosti.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

04.01.2023 11:36

Na kraju ostaje gorak ukus "slave" i poraza. Pitam se, da li je taj čovek izvukao ikakvu pouku iz svog "čudesnog ozdravljenja"? Da li bi mogao da stavi prst na čelo i pita se - dokle sam još spreman da iskušavam Božje strpljenje? Šta ako se opet desi neka ovakva situacija i opet me pogodi granata ili metak? Da li će išta ovom čoveku biti od koristi što je ostao živ, ako i dalje nastavi sa svojim nacionalizmom, sa svojim puvakanjem i pretnjama? Neki ljudi nikada ne shvate koliko je život dragocen i kako ga je lako izgubiti i to još uludo i ni zbog čega!

Evropa