Evropa

Aktivisti u Nemačkoj brane selo kod Kelna zbog proširenja obližnjeg rudnika uglja

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2023

-

22:11

Aktivisti u Nemačkoj brane selo kod Kelna zbog proširenja obližnjeg rudnika uglja
Aktivisti u Nemačkoj brane selo kod Kelna zbog proširenja obližnjeg rudnika uglja - Copyright Tanjug AP/Henning Kaiser/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti za zaštitu životne sredine obećali su danas da će braniti malo selo na zapadu Nemačke od buldožera zbog proširenja obližnjeg rudnika uglja.

Očekuje se da će stotine ljudi učestvovati u demonstracijama u zaseoku Licerat, koji se nalazi zapadno od Kelna, pored ogromnog rudnika uglja Garcvajler, preneo je AP.

Tanjug AP/Henning Kaiser/dpa via AP

 

Površinski rudnik, koji obezbeđuje veliki deo lignita, mekog, braonkastog uglja, koji se sagoreva u obližnjim elektranama, trebalo bi da bude zatvoren do 2030. prema sporazumu koji su prošle godine dogovorile vlada Severne Rajne-Vestfalije i komunalno preduzeće RVE.Kompanija navodi da joj je ugalj potreban da bi se obezbedila energetsku sigurnost Nemačke, koja se našla pod pritiskom nakon smanjenja isporuke gasa iz Rusije posle napada na Ukrajinu.

Ekološke grupe su, međutim, osudile sporazum, istakavši da će na osnovu njega i dalje biti izvađeno i sagorevano na stotine miliona tona uglja.

Tanjug AP/Henning Kaiser/dpa via AP

 

Oni tvrde da bi to oslobodilo ogromne količine gasova sa efektom staklene bašte i onemogućilo Nemačku da ispuni svoje obaveze prema Pariskom klimatskom sporazumu iz 2015.

Komentari (0)

Evropa