Evropa

Da li će doći do inteziviranja štrajkova u Velikoj Britaniji? Nastavnici se spremaju da obustave rad

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2023

-

15:27

Da li će doći do inteziviranja štrajkova u Velikoj Britaniji? Nastavnici se spremaju da obustave rad
Da li će doći do inteziviranja štrajkova u Velikoj Britaniji? Nastavnici se spremaju da obustave rad - Copyright Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Štrajkovi u Velikoj Britaniji će se intenzivirati, jer se nastavnici spremaju da obustave rad, navodi "Sandej tajms", a medicinske sestre upozoravaju da bi u februaru mogle da štrajkuju u duplo većem broju.

Vlada britanskog premijera Rišija Sunaka, koja određuje plate u zdravstvenom i obrazovnom sektoru, već se bavi štrajkovima u železničkom i drugim sektorima, jer povećanje plata zaostaje za brzim rastom cena, preneo je Rojters.

Rezultat glasanja među nastavnicima koji pripadaju Nacionalnom sindikatu obrazovanja biće poznati u ponedeljak, ali su, kao je izvestio "Sandej tajms", sindikalni izvori naveli da su njihovi članovi u Engleskoj i Velsu za to da štrajkovi počnu u februaru.

Prošle nedelje, glasanje članova sindikata nastavnika nije dostigao potreban prag izlaznosti.

Ako štrajk nastavnika bude potvrđen u ponedeljak, Britanija će se suočiti sa štrajkom u još jednom sektoru, pored štrajka železničara i radnika hitne pomoći koji su u dva navrata do sada odbijali da se odazovu na sve osim na najozbiljnije pozive.

U poslednjem štrajuku radnika hitne pomoći na ulice Velike Britanije je izašlo oko 25.000 zaposlenih. U štrajku su učestvovali bolničari, vozači i ljudi koji rade na prijemu poziva, a vlada je bila prinuđena da pošalje pripadnike vojske da zameni štrajkače.

Kraljevski koledž medicinskih sestara, čiji su pojedini članovi štrajkovali prošlog meseca, to će učiniti ponovo u sredu i četvrtak, uz upozorenje da će medicinske setre u Engleskoj štrajkovati u duplo većem broju u februaru ukoliko ne bude pronađeno rešenje.

U poslednjem iskazivanju nezadovoljstva štrajkovalo je oko 100.000 medicinskih sestara. Štrajk medicinskih sestara je bez presedana u 106-godišnjoj istoriji sindikalnog udruživanja medicinskih sestara (RCN).

"Jedna od najvećih serija štrajkova u Velikoj Britaniji"

Helena Ivanov sa Instituta Henri Džekson nedavno je za Euronews Srbija rekla da je ova serija štrajkova jedna od najgorih koje smo imali prilike da vidimo u poslednjih nekoliko godina.

Dodala je da svi ovi štrajkovi imaju samo jedan glavni cilj a to je potpuna obustava kako bi se državi pokazalo koliko su ovakve usluge neophodne britanskom društvu, a pogotovo u prazničnoj sezoni. 

"Ideja je da će onesposobljavanjem normalnog funkcionisanja same države i društva i država biti mnogo više voljna da pregovara o podizanju plata koje su u ovom trenutku mnogima neophodne zbog sve više rastuće inflacije koja trenutno ne staje", kaže ona.

Koliko dugo vlada može da ostane čvrsta u nepopuštanju ovim zahtevima, kako kaže, zavisiće od toga koliko će štrajkači biti istrajni.

"Ukoliko štrajkači budu tvrdi u svojim zahtevima i štrajkovi nastave da funkcionišu kao do sada, verujem da će Sunak u nekom trenutku na neki način morati da sedne za sto da ne bi dalje doprineo nestabilnosti zemlje. Treba podsetiti da je Liz Tras pre njega bila premijer sa 45 dana i da Britanija sebi zaista ne može da priušti još nestabilnosti i još postavljanja pitanja koliko će ova vlada da traje. Sa druge strane ukoliko štrajkači podlegnu nekim pritiscima možda će i Sunakova strategija da bude više kao Margaret Tačer biti uspešna", objašnjava ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa