Društvo

Medicinske sestre u Britaniji najavile nastavak štrajka u januaru

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

23/12/2022

-

13:17

Medicinske sestre u Britaniji najavile nastavak štrajka u januaru
Medicinske sestre u Britaniji najavile nastavak štrajka u januaru - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade medicinskih sestara u Britaniji ponovo će stupiti u štrajk 18. i 19. januara, pri čemu će dalji datumi obustave rada biti potvrđeni u novoj godini, saopštio je danas njihov sindikat.

Novi datumi sindikata Kraljevskog koledža medicinskih sestara o štrajku dolaze nekoliko dana nakon što su šefovi britanskog zdravstvenog sektora upozorili vladu na rizik po bezbednost pacijenata zbog talasa protesta, navodi Rojters.

Podsetimo, čak oko 10.000 medicinskih sestara  zaposlenih u Nacionalnoj zdravstveno službi (NHS) najavilo je stupanje u štrajk polovinom decembra. Njima se pridružilo osoblje Hitne pomoći u Engleskoj i Velsu.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Štrajk održan 15. i 20. decembra bio je najveći u istoriji NHS-a. Zbog štrajka je samo u egleskoj oko 16.000 termina i operacija motalo da bude otkazo.

Štrajkovale su medicinske sestre zaposlene u nešto više od četvrtine bolnica u Engleskoj, svim zdravstvenim odborima u Severnoj Irskoj i svim zdravstvenim odborima osim jednog u Velsu. Medicinske sestre u Škotskoj nisu štrajkovale.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Uprava britanskih zdravstvenih institucija upozorila je britansku vladu da je ugrožena bezbednost pacijenata zbog ove obustave rada. Njihov sindikat postavio je ultimatum vladi da u roku od 48 časova odgovori na zahtev da se povećaju plate ili da se suoči sa novim obustavama rada u januaru, preneo je Rojters.

"Ne možemo da garantujemo bezbednost pacijenata, ne možemo da izbegnemo rizike koji nastaju tokom štrajkova", rekao je u intervjuu za BBC Metju Tejlor, izvršni direktor Konfederacije sindikata NHS, koja zastupa zaposlene u britanskom javnom zdravstvenom sistemu.

Tanjug/AP/Alastair Grant

 

On je izrazio zabrinutost zbog mogućih rizika zbog novih štrajkova tokom zimskih meseci i poručio da predstoji "veoma opasan period".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija