Evropa

Hitna pomoć u Britaniji štrajkuje, Vlada savetuje : Klonite se kontaktnih sportova, nepotrebnih putovanja i opijanja

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

21:10

Hitna pomoć u Britaniji štrajkuje,  Vlada savetuje : Klonite se kontaktnih sportova, nepotrebnih putovanja i opijanja
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade radnika hitne pomoći u Britaniji započelo je jednodnevni štrajk, a sindikati i vlada razmenili su optužbe o krivici za ugrožavanje života. Vlada je savetovala ljude da se ne bave sportovima koji podrazumevaju kontakt, nepotrebnim putovanjima kolima ili da se ne opijaju, kako bi smanjili rizik da im zatreba hitna pomoć, jer su bolničari, službenici za pozive i tehničari širom Engleske i Velsa organizovali najveći obustavu rada u poslednje tri decenije, preneo je AP.

Članovi tri sindikata hitne pomoći štrajkuju 12 ili 24 sata, alli su se obavezali da će odgovoriti na pozive opasne po život, dok su zvaničnici rekli da ne mogu da garantuju da će svako kome bude potrebna hitna pomoć to i dobiti.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Ministar zdravlja Stiv Barkli poručio je da će sistem danas biti pod veoma teškim pritiskom. "Stoga, poručujemo ljudima da koriste zdrav razum kada je reč aktivnostima kojima će se danas baviti, imajući u vidu pritiske usmerene na sistem", naveo je Barkli.

Stepen Povis, nacionalni medicinski direktor Nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj, savetovao je ljude da se ne opijaju preterano. "Sezona je predbožićnih žurki, pa uživajte, ali se ne napijajte toliko da završite posetom hitnoj pomoći u bolnici", rekao je on.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Napominje se da zdravstveno osoblje i drugi radnici u javnom sektoru traže velike povišice u odnosu na visoku inflaciju, koja je u novembru iznosila 10,7 odsto. S druge strane, administracija Konzervativne partije premijera Rišija Sunaka tvrdi da bi dvocifreno povećanje plata javnog sektora dovelo do još veće inflacije.

Sindikalni lideri optužili su vladu da namerno stvara klimu za produžavanje štrajka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa