Evropa

Zbog štrajka medicinara ugrožena bezbednost pacijenata u Britaniji

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

07:57

Zbog štrajka medicinara ugrožena bezbednost pacijenata u Britaniji
Ugrožena bezbednost pacijenata zbog štrajka medicinskog osoblja - Copyright Tanjug AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Uprava britanskih zdravstvenih institucija upozorila je britansku vladu da je ugrožena bezbednost pacijenata zbog najavljenog štrajka radnika hitne pomoći i štrajka medicinskih sestara,  koje su obustavile rad zbog nezadovoljstva platama.

Oko 100.000 medicinskih sestara štrajkovalo je juče po drugi put u poslednjih sedam dana.

Tanjug AP/Ben Birchall/PA via AP

 

Njihov sindikat postavio je ultimatum vladi da u roku od 48 časova odgovori na zahtev da se povećaju plate ili da se suoči sa novim obustavama rada u januaru, preneo je Rojters.

Zaposleni u hitnoj pomoći u Engleskoj i Velsu trebalo bi danas i 28. decembra da održe štrajkove koji će ugrožene pacijente ostaviti da se sami snalaze da bi stigli do bolnica.

Tanjug AP/Alastair Grant

 

"Ne možemo da garantujemo bezbednost pacijenata, ne možemo da izbegnemo rizike koji nastaju tokom štrajkova", rekao je u intervjuu za BBC Metju Tejlor, izvršni direktor Konfederacije sindikata NHS, koja zastupa zaposlene u britanskom javnom zdravstvenom sistemu.

On je izrazio zabrinutost zbog mogućih rizika zbog novih štrajkova tokom zimskih meseci i poručio da predstoji "veoma opasan period".

Tanjug AP/Alastair Grant

 

"Zbog toga odlučno ponavljamo poziv vladi i trgovinskim sindikatima da pokušaju da pronađu način za rešavanje ovog spora", poručio je Tejlor.

Štrajk medicinskih sestara je bez presedana u 106-godišnjoj istoriji sindikalnog udruživanja medicinskih sestara (RCN).

Komentari (0)

Evropa