Evropa

Britanski premijer najavio nove zakone za regulisanje protesta

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

08:14

Britanski premijer najavio nove zakone za regulisanje protesta
Britanski premijer najavio nove zakone za regulisanje protesta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Riši Sunak najavio je da će vlada objaviti nove predloge zakona za obuzdavanje protesta koji se šire u Velikoj Britaniji i otežavaju policiju da spreči ozbiljne poremećaje u funkcionisanju društva, javlja Rojters.

Poslednjih godina su zbog protesta, najčešće organizovanih zbog ekoloških pitanja, zatvarani veliki delovi centralnog Londona i blokirani su ključni auto-putevi, što je otežavalo policiji da održava red i spreči ozbiljne poremećaje, navodi Rojters.

Britanska vlada je 2022. godine usvojila zakone za rešavanje ovog problema, ali sada planira da uvede novi set propisa, poznatih u javnosti kao zakoni o javnom redu.

Predlog ovog seta zakona je objavljen prošle godine i trenutno se nalazi u završnoj fazi rasprave u britanskom parlamentu.

Kako navodi "Sandej tajms", štrajkovi u Velikoj Britaniji će se intenzivirati, jer se nastavnici spremaju da obustave rad, a medicinske sestre upozoravaju da bi u februaru mogle da štrajkuju u duplo većem broju.

Rezultat glasanja među nastavnicima koji pripadaju Nacionalnom sindikatu obrazovanja biće poznati u ponedeljak, ali su, kao je izvestio "Sandej tajms", sindikalni izvori naveli da su njihovi članovi u Engleskoj i Velsu za to da štrajkovi počnu u februaru.

Prošle nedelje, glasanje članova sindikata nastavnika nije dostigao potreban prag izlaznosti.

Ako štrajk nastavnika bude potvrđen u ponedeljak, Britanija će se suočiti sa štrajkom u još jednom sektoru, pored štrajka železničara i radnika hitne pomoći koji su u dva navrata do sada odbijali da se odazovu na sve osim na najozbiljnije pozive.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa