Evropa

Britanska vlada blokira zakon škotskog parlamenta o promeni pola

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

23:35

Britanska vlada blokira zakon škotskog parlamenta o promeni pola
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska vlada će blokirati nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je usvojio škotski parlament, a koji bi omogućio lakšu promenu pola i to je prvi put da se vlada Ujedinjenog Kraljevstva pozvala na pravo veta na škotski zakon, izjavio je danas državni sekretar Škotske Alister Džek, preneo je Rojters.

Ovaj potez je izazvao novu raspravu sa decentralizovanom škotskom vladom, koja je prethodno osujećena u pokušaju da se održi novi referendum o nezavisnosti. 

Nacrt zakona, usvojen u decembru, učinio je Škotsku prvom nacijom Ujedinjenog Kraljevstva koja je podržala samoidentifikaciju u postupku zakonske promene pola, bez potrebe za lekarskom dijagnozom poremećaja rodnog identiteta.

Takođe, nacrtom je predviđeno i snižavanje minimalne starosti sa 18 na 16 godina.

Škotska premijerka i liderka Škotske nacionalne stranke (SNP) Nikola Stardžen, izjavila je da će braniti zakon i "zalagati se za škotski parlament". 

"Ovo je  frontalni napad na naš demokratski izabran parlament i njegovu sposobnost da donosi sopstvene odluke o decentralizovanim pitanjima", napisala je Stardžen na svom Tviter nalogu. 

"Ako ovaj Vestminsterski veto uspe, to će biti prvi od mnogih", upozorila je ona.

Ova odluka će verovatno pokrenuti pravnu bitku između Edinburga i Londona, budući da je ocenjena kao pokušaj britanske vlade da potkopa demokratsku volju škotskog parlamenta, koji joj je preneo ovlašćenja u određenim oblastima, navodi Rojters. 

Rojters podseća da je Britanija odbila da odobri Škotskoj referendum o nezavisnosti, kada je britanski Vrhovni sud presudio da škotska vlada ne može održati novi referendum bez odobrenja britanskog parlamenta, što je osujetilo planove i obećanja škotskih čelnika o referendumu 2023. godine.

Međutim, kako ocenjuje britanska agencija, pitanje je da li će škotski zakon o ravnopravnosti polova podstaći apetit za nezavisnošću, budući da je i samo rukovodstvo SNP podeljeno po tom pitanju.

Neki aktivisti za prava žena su ocenili da bi zakonske novine mogle predstavljati pretnju za bezbednost žena i devojčica, jer omogućuju lakši pristup muškarcima predatorima jednopolnim prostorima, kao što su kupatila. 

Pristalice zakona, međutim, kažu da će predložene reforme poboljšati položaj transrodnih osoba i da ne predstavljaju pretnju pravima žena. 

Druge zemlje, uključujući Irsku, Dansku i Argentinu usvojile su slične zakone koji predviđaju samoidentifikaciju kao osnov za zakonsku promenu pola,  kako bi ovaj postupak učinili jednostavnijim i manje invazivnim, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa