Evropa

Otkriveno gde se nalazi uhapšeni bos Koza nostre: Denaro u zatvoru u kom se čuvaju najopasniji zločinci

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews

18/01/2023

-

15:59

Otkriveno gde se nalazi uhapšeni bos Koza nostre: Denaro u zatvoru u kom se čuvaju najopasniji zločinci
Otkriveno gde se nalazi uhapšeni bos Koza nostre: Denaro u zatvoru u kom se čuvaju najopasniji zločinci - Copyright Tanjug AP/Carabinieri via AP

veličina teksta

Aa Aa

Uhapšeni mafijaški bos Mateo Mesina Denaro nalazi se u zatvoru sa pojačanim obezbeđenjem u centralnoj Italiji, u kojem važe posebne restrikcije jer se tu nalaze najopasniji zatvorenici.

"Nemam kriminalni dosije", rekao je Mesina zatvorskim čuvarima nakon što je primljen u zatvor Kostarele u blizini grada L'Akvila, preneo je Rojters pozivajući se na italijanske medije.

Denaro, čiji je nadimak Dijabolik, uhapšen je u ponedeljak nakon 30 godina bekstva zbog brojnih zločina, uključujući i ubistva tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina, nakon čega je krenula velika akcija protiv Koza nostre, sicilijanske mafije.

On će biti jedan od oko 160 zatvorenika u Kostareleu, koji je izgrađen devedesetih godina i najveći je zatvor u Italiji u kojem se čuvaju najopasniji zatvorenici.

U Kostareleu su prethodno bili mafijaši poput Rafaelea Kutola i Leoluke Bagarelje, a zatvorenici se tu drže u malim ćelijama, sa uključenim video nadzorom 24 sata.

Očekuje se da će Denaro, koji boluje od kancera, nastaviti medicinski tretman u bolnici u L'Akvili. Verovatno će ga prebaciti na Siciliju gde će se pojaviti pred sudijom.

Tužioci su saopštili da je Denaro bio jedan od glavnih bosova u Koza nostri, ali je voleo da se drži svog regiona i nije bio "kapo di tuti kapi", odnosno, šef svih šefova, kao što je to bio ozloglašeni Savatore Toto Rina, koji je uhapšen 1993. godine, a umro 2017. godine u zatvoru u Parmi.

Mesina Denaro uhapšen je u ponedeljak, a kako prenosi Gardijan, jednog od poslednjih "kumova" mafije na Siciliji odala je odlučujuća informacija koju je dobila policija, a to je da će u narednim danima posetiti privatnu kliniku u Palermu zbog lečenja tumora.

Šezdesetogodišnji mafijaš, za kojim italijanske vlasti tragaju od 1993. godine, uhapšen je dok je izlazio iz klinike "La Madalena", koju je policija nadzirala tri dana od dobijanja dojave, pa sve do hapšenja.

Tanjug AP/Carabinieri via AP, EPA/POLICE

 

U trenutku hapšenja, italijanski bos je nosio skupu odeću i sat vredan 38.000 evra, prenosi Gardijan. Prema navodima izvora iz policije, Denaro je ovu kliniku posećivao više od godinu dana pod pseudonimom Andrea Bonafede.

"Zdravlje je jedan od faktora koji navodi one koji žele da se sakriju da se pre ili kasnije otkriju", rekao je šef karabinjera na konferenciji za novinare u Palermu.

Policajci koji su opkolili kliniku videli su da Denaro ulazi u zgradu u ponedeljak u 8.30. Na sebi je imao beli vuneni šešir i naočare za sunce, dok je u ruci držao negativan test na virus korona koji mu je bio potreban da bi obavljao dalje testove vezane za tumor.

Šta će biti za Koza nostrom?

Reporterka Euronewsa pitala je Đuzepea Antočija, predsednika Centra za istraživanje mafije kako on posmatra hapšenje šefa Koza nostre. Štaviše, sam Antoći je preživeo napad mafije i dan danas živi pod policijskom zaštitom.

"Ono što se desilo je veoma važno sa psihološke tačke gledišta jer oslobađa ljude i daje građanima priliku da shvate da mogu da veruju državi da treba da ostanu jaki i da deluju kao tim kada je u pitanju prijavljivanje mafijaških zločina. Važno je da se nikada ne predate mafijaškim organizacijama jer one kradu nade i snove ljudi i kontrolišu slobodu ljudi", kaže Antoći u razgovoru za Euronews.

Kako kaže, ako Denaro odluči da sarađuje sa vlastima, to bi bacilo novo svetlo na neke ključne događaje u koje je bio umešan.

"Važno je i prikupiti kritične informacije o vrsti zaštite koju je Denaro koristio da živi tajno u poslednjih nekoliko godina", kaže on.

Antoći ističe da ovakvo hapšenje evidentno svedoči o tome da nešto unutar Koza nostre nije funkcionisalo kako treba.

"Denarova zaštita nije funkcionisala. Ovo mora da je stvorilo paniku i konfuziju unutar organizacije i zbog toga bi kriminalci koji su još uvek na slobodi mogli da naprave nove greške"

Osim toga, u haotičnom okruženju u kakvom se sada nalazi, Koza nostra će morati da se reorganizuje, smatra Antoći.

"To bi za tužioce koji prate razvoj događaja, bila dobra prilika", zaključuje Antoći u razgovoru za Euronews.

Komentari (0)

Evropa