Evropa

Dokumenti o eksploziji u Bejrutu nedostupni francuskom pravosuđu jer je istraga u Libanu zamrznuta

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2023

-

18:48

Dokumenti o eksploziji u Bejrutu nedostupni francuskom pravosuđu jer je istraga u Libanu zamrznuta
Dokumenti o eksploziji u Bejrutu nedostupni francuskom pravosuđu jer je istraga u Libanu zamrznuta - Copyright Tanjug/AP/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Francuskim sudijama koji su ove nedelje posetili Bejrut u okviru istrage o eksploziji u luci 2020. godine odbijen je pristup dokumentima libanske istrage jer je istraga zamrznuta, izjavio je danas izvor iz libanskog pravosuđa.

Dvojica francuskih sudija doputovala su u Bejrut kako bi vodili istragu koju je otvorilo francusko tužilaštvo jer je među žrtvama eksplozije u kojoj je poginulo 220 ljudi, bilo i dvoje francuskih državljana, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Bilal Hussein

 

Libanska istraga o eksploziji zamrznuta je poslednjih godinu dana zbog političkih previranja i pravnih sporova protiv glavnog sudije koji vodi istragu Tareka Bitara, koji je francuskim kolegama saopštio da ne može da pruži nikakve informacije dok mu ne bude dozvoljeno da nastavi istragu.

Rojters prenosi da je Bitar u okviru istrage pokušao da ispita političare na visokim pozicijama, uključujući članove pokreta Amal, čiji je pripadnik i predsednik skupštine Nabih Beri, potom Hasana Dijaba koji je bio premijer za vreme eksplozije, i visokog bezbednosnog zvaničnika generala Abasa Ibrahima, ali su oni svi negirali odgovornost i rekli da Bitar nema nadležnost da ih ispituje, pozivajući se na imunitet.

Tanjug/AP/Bilal Hussein

 

Bitar je takođe nastojao da ispita visoke zvaničnike uticajne šIitske grupe Hezbolah, a lider te organizacije Sajed Hasan Nasralah rekao je da je Bitar pristrasan i da treba da bude smenjen.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa