Evropa

Borelj: Pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

14:59

Borelj: Pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Madridu da su pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini i izrazio očekivanje da će odluka o tome biti doneta danas na sastanku ministara odbrane u vazdušnoj bazi SAD u Ramštajnu u Nemačkoj. 

NATO i odbrambeni lideri iz oko 50 zemalja sastaju se danas u Ramštajnu, a glavni fokus u razgovorima biće na tome da li će Nemačka dozvoliti isporuku Ukrajini tenkova "Leopard 2" koje koriste vojske širom Evrope.

Borelj je rekao da će se o tome diskutovati danas u Ramštajnu gde će učestvovati i zemlje EU. On je ukazao da Ukrajina mora da dobije pomoć u oružju, ne samo da bi odbila ruske napade, već i da bi povratila okupirane teritorije, preneo je Rojters. 

Ukrajina je saopštila da očekuje odluke NATO i drugih zemalja na današnjem sastanku da upute veliku vojnu pomoć. Međutim, španska ministarka odbrane Margarita Robles, koja ne prisustvuje razgovorima u Ramštajnu, rekla je novinarima da ne očekuje da će na tom sastanku biti donete bilo kakve političke odluke o isporuci tenkova Ukrajini.

"Ovo nije sastanak da bi se bilo šta odlučivalo, to je tehnički sastanak koji se održava periodično svakog meseca radi procene trenutnih potreba Ukrajine", rekla je Robles, napominjući da Španiju na tom sastanku predstavljaju visoki vojni zvaničnici. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa