Politika

UN traže efikasnije sprovođenje sporazuma o izvozu žita Crnim morem

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2023

-

23:26

UN traže efikasnije sprovođenje sporazuma o izvozu žita Crnim morem
Tanjug/AP/Khalil Hamra - Copyright Tanjug/AP/Khalil Hamra

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije apelovale su na sve potpisnice sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem da poboljšaju efikasnost izvoza i saopštile da ta organizacija ne može biti odgovorna za to što više od 100 brodova još uvek čeka u vodama Turske na odobrenje za prolazak kroz Bosfor.

Prema sporazumu koji su u julu prošle godine potpisale Rusija, Ukrajina, Turska i UN, inspekcija brodova se vrši u turskim vodama na puta za i iz Ukrajine, a sve četiri strane zajedno rade na inspekciji i odobravanju brodova da vrše izvoz, prenosi Rojters.

''UN pozivaju sve strane da rade na uklanjanju prepreka i poboljšanju operativne efikasnosti'', navodi se u saopštenju te organizacije.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild prošle sedmice je rekla da Rusija ''namerno usporava inspekcije'', i podsetila da bi prema sporazumu pet miliona tona hrane trebalo mesečno da bude izvezeno.

U saopštenju UN se navodi da je u poslednje dve nedelje ''prosečno vreme čekanja plovila između prijave i inspekcije 21 dan'', kao i da ''sve mora da se radi uz saradnju svih uključenih strana, a mi se trudimo da sve ide što brže''.

Sporazum iz jula uključuje olakšavanje izvoza hrane i đubriva iz Rusije, uključujući amonijak, a UN pokušavaju da pokrenu pregovore o ispurakama ruskog amonijaka, ključnog sastojka nitratnog đubriva, putem gasovoda do ukrajinske crnomorske luke, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija