Evropa

Sve oči uprte u Šolca zbog "leoparda": Dokle zvanični Berlin može da se opire pritisku da pošalje tenkove Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2023

-

10:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle odluke Britanije da pošalje tenkove tipa "čelindžer" Ukrajini, Nemačka je pod pritiskom da pošalje tenkove svoje proizvodnje "leopard".

Iako Berlin i dalje ne daje zeleno svetlo za isporuku tenkova "leopard 2" Kijevu, šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra da Nemačka neće blokirati njihov izvoz u Ukrajinu iz drugih zemalja članica EU, koje ih imaju u svom vojnom arsenalu. Kremlj upozorava da će ukrajinski narod trpeti posledice ako Zapad pošalje tenkove.

Od početka rata, u Ukrajinu stiže naoružanje, ali je ono do skoro bilo uglavnom sovjetske proizvodnje, odnosno ono koje Ukrajinci najbolje znaju da koriste.

Zapadna tehnologija je već donela izvesnu prednost Kijevu sa isporukom HIMARS raketnih sistema, ali su ozbiljniji razgovori o slanju teškog naoružanja počeli tek Bajden Zelenskom tokom njegove posete Vašingtonu obećao i raketni sistem Patriot. Sve je više potvrda da saveznici žele da Ukrajina spremno dočeka očekivanu prolećnu rusku ofanzivu.

"Kad su tenkovi u blizini, motivacija pešadije je velika, njihov moral raste, osećaju manje straha. Sa modernim nemačkim i britanskim tenkovima, bili bismo nezaustavljivi", rekao je ukrajinski komandir koji se predstavio kao Vasil.

Nemačka pod pritiskom da pošalje "leoparde"

Prve na čelu kolone koje Ukrajini pružaju bezrezervnu vojnu pomoć su Poljska i baltičke zemlje. Ona koja je od početka rata uzdržana, odnosno oprezna jeste Nemačka. Mada je posle ismejanih šlemova Berlin isporučio Kijevu najmoderniji PVO raketni sistem Iris koji nema čak ni Bundesver, nemački kancelar ponovo je pod pritiskom da Ukrajini pošalje tenkove "leopard".

"Nemačka nije voljna da uradi ono što istorija traži od Nemačke. I mislim da je sada odlučujuće da li će Šolc dozvoliti evropskim zemljama da obezbede tenkove "leopard", ali i da li će Nemačka da obezbedi tenkove "leopard" za ukrajinske snage da bi mogle da se brane i pokrenu još jednu kontraofanzivu u narednim mesecima", istakao je bivši direktor NATO za planiranje politike Fobris Potje.

Da je Nemačka samo jedna od mnogih zemalja koja ima sposobnost da obezbedi tenkove "leopard", a da postoje i druge nacije o kojima se takođe razgovaralo o obezbeđivanju drugih tenkova, istakla je predstavnica Pentagona Sabrina Sing.

Novinar nemačkog lista "Dojče vele" Srećko Matić kaže da postoji kontituitet u politici Olafa Šolca i da on ne želi da bude taj koji doprinosi eskalaciji sukoba.

"Novi nemački ministar odrbane Pistorijus je rekao da će sada proveriti stanje, kao da su tenkovi čarape u ormanu pa ne znaju koliko ih ima. To je relativno ogrnačiena roba i sigurno je i pre ovog sastanka i nemačka vlada znala sa kakvim arsenalom raspolaže. Ovo je taktička odluka, nemci čekaju dogovor sa najvažnijim saveznicima i ne žele biti na čelu te kolone", istakao je Matić.

Zanimljivo je da tog pritiska nema na Francusku, čiji predsednik Makron drži telefonsku crvenu liniju sa Putinom, mada i sam sada ne isključuje mogućnost slanja francuskih tenkova Lekler.

Na nedavnom sastanku ministara odbrane NATO u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj nije došlo do dogovora, ali je više nemačkih ministra dalo odobrenje da Poljska pošlje nemačke tenkove "leopard", te će moćni tenkovi na ovaj ili onaj način ipak stići u Ukrajinu. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Alijansa uskoro pronaći rešenje za isporuku tenkova Leporad Ukrajini, a nemački ministar odbrane Boris Pistorijus kaže da među saveznicima nema nejedinstva oko slanja tenkova.

Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji sa Pistorijusom, naveo da će se konsultacije oko isporuke tenkova uskoro nastaviti, prenosi Rojters.

''U ovom ključnom trenutku rata moramo obezbediti Ukrajini naprednije sisteme što pre'', ocenio je Stoltenberg.

Đukić: Tenkovi su potrebni Ukrajini za kontraofanzivu

"Ukrajina je sada naoružana zapadnim oružjem mnogo bolje nego većina NATO članica. Ona je za ovih godinu dana dobila veliku količinu oružja od SAD, i mislim da nema nijedne NATO članice koja nije poslala Ukrajini oružje, što se pokazalo i na bojnom polju", rekao je za Euronews Srbija bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić.

"Ostale su još tri vrste naoružanja da Ukrajina dobije da bi mogla da krene u kontraofanzivu i oslobađanje ukrajinskih teritorija. Jedna od njih su teški tenkovi, među njima je naravno i 'leopard', ali ga pored Nemačke još 14 zemalja ima u svom naoružanju, i većina njih bi bila spremna da ga isporuči ako nemački kancelar da saglasnost", dodaje.

Prema njegovim rečima, sve je u rukama kancelara, a oklevanje Olafa Šolca da donese takvu odluku kompleksno je pitanje. Međutim, dodaje Đukić, saveznici nemačkog kancelara u vladi su uglavnom za slanje "leoparda" u Ukrajinu, pa se čak pominje i mogućnost prekomponovanja vlade ako Šolc bude tako "tvrd" i ostane na svojoj trenutnoj poziciji o ovom pitanju.

U nekoliko navrata, Rusija je upozoravala da bi slanje naoružanja u Ukrajinu moglo biti okidač za "prelivanje" rata van granica te zemlje, odnosno za sukobe i u ostatku Evrope. Đukić, međutim, smatra da je to "zamka u koju se stalno upada, jer Rusija od prvog poslatog oružja šalje takve pretnje, što je propagandna poruka koju stalno koriste".

Euronews

Pored tenkova, ističe, oružja koja nedostaju Ukrajini su rakete dugog dometa koje su bitne za oslobađanje Krima, kao i zapadni avioni, odnosno "fajteri-16", za koje se već pripremaju ukrajinski piloti.

"To je zadatak koji će verovatno biti rešen na sledećem sastanku kontaktne grupe Ramštajn. Tada ćemo imati zaokružen ceo taj paket pomoći Ukrajini, mada vidimo da je Patriot već krenuo za Ukrajinu, a da se oni koji će njime rukovati već obučavaju u SAD", dodaje Đukić.

Osim Nemačke, još neke zemlje među kojima je najveća SAD odbijaju da pošalju tenkove u Ukrajinu, a neophodno je postaviti i pitanje ima li ko da rukuje najsavremenijim oružjem koje Zapad šalje u vidu pomoći.

Đukić naglašava da se svakodnevno hiljade ukrajinskih vojnika nalazi na obuci u Francuskoj, Nemačkoj, SAD i Velikoj Britaniji, upravo kako bi mogli da koriste te sisteme.

"Što se tiče tenkova tu postoji dosta specifičnosti. Vašington je dosta rezervisan jer smatra da su ti tenkovi suviše sofisticirani, i da nisu tako pogodni za terene kakvi su u Ukrajini, poput 'leoparda'. To je pitanje odnosa Berlina i Vašingtona, što će biti rešeno u narednim danima. Bez tenkova će ukrajina teško krenuti u kontraofanzivu i mislim da će to biti rešeno", naglašava sagovornik Euronews Srbije.

Komentari (1)

Mirjana

24.01.2023 17:04

Ruska beda spušta se nad Rusijom. Biće najsiromašnija zemlja ova Rusija za veoma kratko vreme.

Evropa