Evropa

Jak zemljotres jačine 5,9 Rihtera pogodio Grčku, osetio se čak do Libana

Komentari

Autor: Protothema

25/01/2023

-

14:54

Jak zemljotres jačine 5,9 Rihtera pogodio Grčku, osetio se čak do Libana
Jak zemljotres jačine 5,9 Rihtera pogodio Grčku, osetio se čak do Libana - Copyright Euronews Srbija/Tara Tomović

veličina teksta

Aa Aa

Snažan zemljotres jačine 5,9 stepeni Rihterove skale dogodio se nedaleko od grčkog ostrva Rodos, a najviše se osetio na Karpatosu i Kritu. Zabeleženo je da se zemljotres osetio i u Turskoj i u Libanu.

Srećom, nije zabeležena velika materijalna šteta ponajviše zbog činjenice da je epicentar zemljotresa bio u morskom području.

Prema podacima grčkog Geodinamičkog instituta, dubina zemljotresa procenjena je na 22 kilometra, dok je lokacija bila 58 kilometara jugoistočno od grada Lindosa na Rodosu. Napominje se da se nešto ranije osetilo podrhtavanje tla od 5,7 jačine Rihtera, ali na nešto manjoj dubini od 10 kilometara.

"Snažno se osetio na ostrvu. Udaljavanje od obalnog pojasa biće dobar potez", rekao je grčki seizmolog Gerasimos Papadopulos, a prenosi "Proto thema".

Premda se radi o velikom potresu, grčki profesor Kostas Papazahos kaže da on ne bi trebalo da ima ozbiljne posledice po gradove na ostrvima.

"Pojava se prati, ali verujem da neće imati uticaja. Samo veoma jak zemljotres jačine sedam Rihtera mogao bi da ima ozbiljne posledice po tamošnja stambena nasilja", naveo je on.

Komentari (0)

Evropa