Evropa

Belgija odustala od zahteva za ekstradikciju Italijanki umešanih u Katargejt

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

19:17

Belgija odustala od zahteva za ekstradikciju Italijanki umešanih u Katargejt
Belgija odustala od zahteva za ekstradikciju Italijanki umešanih u Katargejt - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belgija je odustala od zahteva za ekstradiciju Italiji dve žene osumnjičene za umešanost u korupcionaški skandal zbog trgovine uticajem u Evropskom parlamentu, poznatiji kao "Katargejt", saznaje Rojters iz dva izvora sa direktnim saznanjem o tome.

Marija Dolores Koleoni i Silvija Panceri, supruga i ćerka bivšeg poslanika EU Pjera Antonija Pancerija, za koje briselski tužioci veruju da je jedan od glavnih igrača u navodnoj korupciji, ostaće u kućnom pritvoru u severnoj Italiji.

Izvori su rekli Rojtersu da su belgijske pravosudne vlasti poslale advokatima dokument na francuskom jeziku pod uslovom da optužene pristanu da odu u Belgiju na ispitivanje kada to bude zatraženo. 

profimedia

 

 

Antonio Panceri, koji je uhapšen u Briselu u decembru i zajedno sa još troje osumnjičenih, uključujući grčku poslanicu EU Evu Kaili, pristao je da sarađuje sa istražnim organima u zamenu za smanjenu kaznu.

Kaili i drugi osumnjičeni terete se da su primali mito od Katara u pokušaju da utiču na kreiranje politike Evropske unije prema toj zemlji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa