Evropa

"Katargejt" i dalje drma Evropsku uniju, pokajnik tvrdi: Mito išao poznatim i nepoznatim ljudima

Komentari

Autor: Euronews

19/01/2023

-

22:45

"Katargejt" i dalje drma Evropsku uniju, pokajnik tvrdi: Mito išao poznatim i nepoznatim ljudima
Tanjug/AP/Marc Dossman/European Parliament - Copyright Tanjug/AP/Marc Dossman/European Parliament

veličina teksta

Aa Aa

Pjer Antonio Panceri, bivši poslanik u Evropskom parlamentu osumnjičen da je bio u epicentru korupcionaškog skandala koji je zahvatio Evropski parlament, u utorak je postigao dogovor sa belgijskim vlastima prema kome priznaje svoje kriminalno učešće u podmićivanju i obećava da će otkriti informacije koje mogu pomoći da se rasvetli proširena istraga.

Panceri je potpisao takozvano "priznanje o pokajanju" kao uslov za saradnju sa vlastima, saopštilo je belgijsko federalno tužilaštvo, nazvavši to "važnim razvojem događaja".

"Ovaj dogovor se odnosi na obavezu da pokajnik daje značajne, razotkrivajuće, istinite i potpune izjave u vezi sa umešanošću trećih strana i, ako je moguće, sopstvenog učešća u krivičnim delima u okviru krivičnog dela, saopštilo je tužilaštvo u saopštenju, a preneo Euronews.

Prema memorandumu, Panceri se obavezuje da će podeliti detalje kao što su modus operandi navodnog korupcionaškog lanca, finansijske sporazume sa drugim zemljama i identitet zainteresovanih strana i "poznatih i nepoznatih" ljudi za koje "priznaje da ih je podmitio."

Istraga istražuje potencijalnu šemu koja uključuje "velike sume novca" koju plaća država u Persijskom zalivu, identifikovana kao Katar, sa ciljem da utiče na kreiranje politike Evropske unije.

I  Maroko se poslednjih nedelja pojavio kao navodni učesnik u operaciji korupcije. I Katar i Maroko energično negiraju optužbe. 

Panceri će dobiti "petogodišnju kaznu". Otkako je izbio skandal  prošlog meseca,  priznanja i medijski izveštaji sugerišu da je Panceri, italijanski socijalista sa tri mandata, koji je napustio parlament 2019. godine, delovao kao glavni posrednik u raspodeli gotovog novca. U njegovoj kući je navodno pronađeno više od 600.000 evra u gotovini. Panceri je u zatvoru od sredine decembra, optužen za učešće u zločinačkoj organizaciji "kao vođa," grupe za pranje novca i "aktivnu i pasivnu" korupciju.

Ostale tri osobe koje su trenutno u pritvoru su grčka evroposlanica Eva Kaili, njen domaći partner Frančesko Đorđi i direktor nevladine organizacije Nikolo Figa Talamanka.

Belgijske vlasti zatražile su ukidanje imuniteta još dvojici socijalističkih poslanika EP: Marku Tarabeli (Belgija) i Andrei Kozolinu (Italija).

Istovremneo, poreska konsultantica Pancerija uhapšena je u Italiji na zahtev belgijskih vlasti po evropskom nalogu za hapšenje. Monika Rosani Belini, koja je radila za Pancerija se suočava sa optužbama za zločinačko udruživanje, korupciju i pranje novca.

Prema navodima belgijskih medija, Panceri je priznao da je Tarabeli predao 120.000 evra u gotovini u nekoliko rata u vezi sa pitanjima vezanim za Katar, dok Tarabelin advokat poriče da njegov klijent  prihvatio novac ili poklon od Katara.

Prema sporazumu o saradnji, Panceri će dobiti "ograničenu kaznu" sa još neodređenom zatvorskom kaznom, novčanom kaznom i oduzimanjem oduzete imovine za koju tužilac procenjuje na oko milion evra.

"To je drugi put u belgijskoj pravnoj istoriji, od uvođenja takozvanog 'pentiti' zakon (pentiti regret, pozivajući se na italijanski zakon koji dozvoljava istrage o mafiji), da ovi postupci rezultiraju potpisivanjem memoranduma," saopštilo je tužilaštvo. 

U saopštenju za javnost nisu navedeni dalji detalji. Pancerijev advokat, Loran Kenes, rekao je za Euronews da će njegov klijent dobiti petogodišnju kaznu, ali će period koji prelazi godinu dana biti "suspendovan". 

"Mora ostati u zatvoru ili pod elektronskim nadzorom godinu dana, ni više, ni manje", rekao je Kenes.

Panceri će takođe biti kažnjen uslovnom kaznom od 80.000 evra, a još milion evra će biti zaplenjeno.

Ko je Pier Antonio Panzeri?

Prvi put izabran 2004. godine, Pjer Antoni Panceri je svoje vreme kao evropski poslanik usmerio pažnju na zapošljavanje, socijalna prava, spoljne poslove, globalnu bezbednost i razvojnu pomoć.

Predsedavao je delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Magreba od 2009. do 2017. Potom je postao predsednik pododbora za ljudska prava, i na toj funkciji ostao do 2019.  Kao bivši poslanik u Evropskom parlamentu, Panceri je imao pravo na propusnicu za stalni pristup prostorijama parlamenta. 

U septembru 2019. godine, samo nekoliko meseci nakon evropskih izbora, Panceri je osnovao neprofitnu organizaciju u Briselu pod nazivom Fight Impuniti, čija je navedena svrha „promovisanje borbe protiv nekažnjivosti za teška kršenja ljudskih prava i zločina protiv čovečnosti“. 

Borba protiv nekažnjivosti ne pojavljuje se u bazi podataka EU koje su transparentne, i time se najviše bave nevladine organizacije.

Obe organizacije,  „Nema mira bez pravde“ i „Borba protiv nekažnjivosti“ se sumnjiče da su iskorišćene za pranje novca.  Belgijske vlasti veruju da su Pancerijeva supruga Marija Dolores Koleoni i ćerka Silvija Panceri bile svesne nezakonitog lobiranja, pa Italija traži njihovo izručenje.  Obe negiraju optužbe i uložile su žalbu na izručenje.

Komentari (0)

Evropa