Evropa

Evropski parlament ukinuo imunitet još dvojici poslanika

Komentari

Autor: Fonet

02/02/2023

-

23:45

Evropski parlament ukinuo imunitet još dvojici poslanika
Evropski parlament - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament  je ukinuo imunitet poslanicima Andreu Kocolinu i Marku Tabareli, čime je orvoren put belgijskim tužiocima da ih ispitaju o njihovoj umešanosti u korupcionaški skandal Katarget, koji je do temelja potresa Evropsku uniju, objavio je Politiko.

Ovaj potez najnoviji je obrt u skandalu koji se sve više razvija zbog optužbi da su neke države, uključujući Katar i Maroko, možda nezakonito uticale na rad Evropskog parlamenta.

Kocolino i Tarabela se sumnjiče za teška krivična dela - korupciju, pranje novca i učestvovanje u kriminalnoj organizaciji, navodi se u dva izveštaja o ukidanju imuniteta, koje su takođe danas usvojili poslanici Evropskog parlamenta, navodi briselski portal.

Belgijanac Tabarela i Italijan Kocolino su članovi poslaničke grupe socijalista i demokrata, a obojica su odbacili optužbe.

Tarabela je danas prisustvovao glasanju u Parlamentu u Briselu i digao je ruku za ukidanje sopstvenog imuniteta.

Ponavljam da sam nevin u ovoj aferi i sada je na pravosuđu da me ispita, rekao je Tarabela novinarima nakon glasanja, dodavši da je srećan zbog ukidanja imuniteta.

Kocolino danas nije bio u Briselu, a Politiku je rekao da ga optužbe uopšte ne brinu i da je dostupan svim organima.

Portparol belgijskog tužilaštva rekao je Politiku da lokalne vlasti sada mogu da tretiraju "umešane ljude" na isti način kao državljane Belgije.

Brisel je poslednjih nedelja bio pun zastrašujućih priča o tome koga bi policija mogla sledećeg uhvatiti u zamku, nakon što je bivši evroposlanik u centru skandala, koji je uhapšen, Pjer Antonio Panceri sklopio sporazum o priznanju krivice sa belgijskim saveznim tužiocima, uz obavezu da im da imena svih koji su umešani u aferu.

Prema izveštajima Evropskog parlamenta, Kocolino je osumnjičen da je primao novac za blokiranje rezolucija koje štete interesima zemalja koje nisu članice EU. On je predsedavao delegacijom parlamenta kojaje pregovarala sa zemljama Magreba, uključujući Maroko, i bio je glavni poslanik u Evropskom parlamentu iz socijalističke grupe prilikom donošenja rezolucija o ljudskim pravima.

Tarabela je osumnjičen da je uzeo do 140.000 evra mita od Pancerija da bi u Evropskom parlamentu zauzeo određene stavove u korist država koje nisu članice EU, navodi se u izveštajima. On je bio potpredsednik delegacije parlamenta za odnose sa zemljama Zaliva, pre nego što je podneo ostavku ranije ovog meseca.

Grčka poslanica Eva Kaili, koja je skoro dva meseca bila u zatvoru zbog optužbi za korupciju, već je lišena funkcije potpredsednice parlamenta i izbačena je iz grupe socijalista i demokrata. Njen partner Frančesko Đorđi, koji je bio Pancerijev parlamentarni pomoćnik, takođe je priveden pod istim optužbama, kao i čelnik jedne nevladine organizacije za ljudska prava Nikolo Figa-Talamanka.

Kocolino i Tabarela su takođe isključeni iz poslaničke grupe socijalista i demokrata do okonačnja istrage.

Iz Evropskog parlamenta je saopšteno da nemaju više zahteva belgijskih vlasti za ukidanje imuniteta poslanicima u sklopu istrage o Katargejtu.

Komentari (0)

Evropa