Evropa

Danas počinje suđenje bivšem austrijskom kancelaru zbog afere "Ibica"

Komentari

Autor: Euronews

06/07/2021

-

12:31

Danas počinje suđenje bivšem austrijskom kancelaru zbog afere "Ibica"
Danas počinje suđenje bivšem austrijskom kancelaru zbog afere "Ibica" - Copyright AP/Ronald Zak

veličina teksta

Aa Aa

Bivšem austrijskom vicekancelaru Hajncu Kristijanu Štraheu danas će se suditi zbog afere "Ibica", dve godine nakon skandala koji je potresao austrijsku političku scenu.

Afera "Ibica" je naziv za slučaj iz 2019. godine, kada je austrijska vlada pala zbog video-snimka sa Ibice koji je procureo u javnost.

Na snimku se pojavljuju Hajnz-Kristijan Štrahe i Johan Gudenus, lider Slobodarske partije Austrije (FPO), kao i još jedna ženska osoba.

Ona se predstavila kao Aljona Makarova, rođaka poznatog ruskog biznismena Igora Makarova, i ponudila Štraheu i Gudenusu pozitivno medijsko izveštavanje o njima tokom predstojećih izbora, ukoliko joj oni dostave određene dokumente Vlade.

Štrahe je ponudio Makarovoj pobedu na tenderima, ukoliko mu njen rođak finansira kampanju i ukoliko uđe u vladu.

Takođe, zamolio je i da Makarov prezme deo vlasništva nad najčitanijim tabloidom u zemlji, Kronen Cajtungom, kako bi promenio uređivačku politiku u Štraheovu korist.

Kao rezultat snimka, tužilaštvo je otvorilo desetak istraga.

Osumnjičeni su negirali svoju krivicu, dok je Štrahe za svoje izjave krivio piće, rekavši da je možda bio i drogiran, a da to nije ni primetio.

Istraga je, osim protiv Štrahea, pokrenuta i protiv austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i šefa njegovog kabineta Bernharda Bonelija, zbog sumnje da su dali lažni iskaz pred parlamentarnim istražnim odborom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa