Evropa

FPO će tražiti da se glasa o nepoverenju Kurcu – ko će glasati "za, a ko "protiv"

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

10:54

FPO će tražiti da se glasa o nepoverenju Kurcu – ko će glasati "za, a ko "protiv"
FPO će tražiti da se glasa o nepoverenju Kurcu – ko će glasati "za, a ko "protiv" - Copyright EPA/CHRISTIAN BRUNA

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski parlament održaće danas vanrednu sednicu koja bi trebalo da bude posvećena "neposlušnosti" ministra finansija Gernota Blimla, koji je tek nakon poziva predsednika Austrije Aleksandera van der Belena istražnom odboru prosledio traženu dokumentaciju, ali po svemu sudeći sve će biti u znaku pokušaja opozicije da izglasa nepoverenje kancelaru Sebastijanu Kurcu.

Opozicija je planirala da podnese tužbu protiv ministra Blimela, koja, imajući u vidu ranije slične slučajeve, ima malo izgleda na uspeh.

U međuvremenu opoziciji se otvorio "novi front" za napad na vladu pokretanjem istrage protiv kancelara Kurca zbog navodnih lažnih iskaza pred istražnim odborom u vezi s aferom "Ibica“.

Slobodarska partija Austrije (FPO) namerava da podnese zahtev za izglasavanjem nepoverenja vladi.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Neos za sada neće podržati takav zahtev iako su prethodno Tužilaštvu za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala podnele tužbu protiv Kurca.

Međutim, ako bi došlo do podizanja optužnice protiv Kurca situacija bi se promenila, najavljuju ove dve opozicione stranke.

SPO i Neos nameravaju najpre da "napadnu" Blimla, te je najavljeno da će sa FPO podneti tužbu protiv ministra.

Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Kurca stala je iza svog šefa i napada opoziciju, pre svega SPO i Neos, dok je koalicioni partner Zeleni uzdržan.

Komentari (0)

Evropa