Evropa

Kralj Čarls Treći sedmi britanski monarh na poštanskim markama - prvi bez krune

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

19:33

Kralj Čarls Treći sedmi britanski monarh na poštanskim markama - prvi bez krune
Royal Mail/Cover Images/INSTARimages.com/profimedia - Copyright Royal Mail/Cover Images/INSTARimages.com/profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska Kraljevska pošta objavila je danas dizajn novih poštanskih maraka na kojima će se naći lik kralja Čarlsa Trećeg, ali će on na njima biti prikazan bez krune ili bilo kog drugog kraljevskog obeležja.

Kako navodi Bi-Bi-Si, dizajn nove marke odobrio je lično kralj.

''Informacija koju smo dobili iz palate bila je da je kralj želeo da sve izgleda jednostavno. Radi se o ljudskoj slici, bez ulepšavanja'', rekao je direktor pošte Dejvid Gold.

Dizajn nove marke je u većoj meri minimalistički u odnosu na ranije, i za razliku od mnogih prethodnih maraka sa monarsima koje sadrže krune, odnosno dijademe ako je reč o kraljicama, na novoj neće biti nikakvih monarhističkih simbola.

Izgledom će podsećati na profil kraljice Elizabete Druge koji je načinio umetnik Arnold Mačin 1967. godine.

''Poslednjih 70 godina imali smo istog monarha, a od 1967. imamo skoro iste marke“, rekao je Gold i dodao da će se ljudi sada navikavati na to da vide novu sliku na markama prve i druge klase.

Britanske poštanske marke su jedinstvene po tome što ne prikazuju ime zemlje, a nove marke nemaju ništa osim kraljeve glave, cene i, prema poslednjem dizajnu, priloženog bar koda, prenosi britanski javni servis.

Kralj Čarls tako postaje sedmi monarh koji se pojavljuje na markama. Prva je bila kraljica Viktorija, čiji se lik pojavio na poštanskim markama 1840. godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa