Evropa

Čiji je šampanjac: Putinov zakon izazvao burne reakcije u Francuskoj

Komentari

Autor: BBC

06/07/2021

-

17:12

Čiji je šampanjac: Putinov zakon izazvao burne reakcije u Francuskoj
Šampanjac - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Francusku je zatekla odluka Rusije i novi zakon da svaki uvozni šampanjac mora da ima oznaku na poleđini boce, a ne i na prednjoj strani, dok samo proizvođači ruskog „šampanjskog“ mogu i dalje da koriste taj izraz.

Francuska sprovodi stroga pravila kada je u pitanju zaštita njihovog penušavog vina, što znači, da bi se piće zvalo šampanjcem, mora da dolazi iz istoimenog regiona u Francuskoj. 

Međutim, Rusija je novim zakonom dozvolila da samo lokalni proizvođači svoje piće mogu da nazivaju “šampanjski“, što je ruska konkurencija francuskom šampanjcu. 

Francuski proizvođači šampanjca su ovaj zakon nazvali neprihvatljivim. 

Pixabay

 

Po novom zakonu, koji je potpisao Vladimir Putin, strani proizvođači šampanjca moraće da opišu svoj proizvod na poleđini boce.  Dok francuski proizvođači i dalje mogu da reč šampanjac drže na prednjoj strani flaše, ali naziv “šampanjski“ mogu da koriste samo proizvođači iz Rusije.

Moet Henesi, poznati francuski proizvođač šampanjca prekinuo je isporuke u Rusiju.

Francuski ministar poloprivrede Džulijen Denormandi insistira na tome da samo vina koja su nastala od sorti iz Šampanje mogu da nose taj naziv.

“Reč šampanjac dolazi iz prelepog regiona u Francuskoj u kojem se proizvodi ova vrsta vina“, rekao je.

Pixabay

 

Francuska proizvodi oko 231 miliona flaša šampanjca godišnje i zarađuje oko  2,5 milijardi evra. Najbolje mušterije su joj Velika Britanija i SAD.

Dok Rusija uvozi oko 50 miliona litara šampanjca svake godine. Francuski šampanjac pokriva 13 odsto uvezenog šampanjca u Rusiju. 

Francuski mediji su izvestili da je Moskva sprovela ovaj korak u cilju napora da na Krimu oživi svoju industriju šampanjca iz sovjetskog doba.

Komentari (0)

Evropa