Evropa

Austrija trpi kritike zbog odobravanja vize ruskim poslanicima kako bi prisustvovali sastanku OEBS u Beču

Komentari

Autor: FoNet

12/02/2023

-

13:24

Austrija trpi kritike zbog odobravanja vize ruskim poslanicima kako bi prisustvovali sastanku OEBS u Beču
AP/Matthias Schrader - Copyright AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Austrija trpi snažne kritike država članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), među kojima su Francuska i Velika Britanija, što je odobrila vize ruskim poslanicima kako bi prisustvovali sastanku OEBS u Beču, prenosi AP.

Vlada Austrije osudila je pre godinu dana rusku invaziju na Ukrajinu, ali je naglašavala potrebu da se održavaju diplomatski odnosi sa Moskvom. Austrija je zemlja-domaćin brojnih agencija Ujedinjenih nacija i međunarodnih organizacija, kao što je OEBS, koje su uspostavljene tokom Hladnog rata.

Moskva planira da pošalje delegaciju na sastanak Paramentarne skupštine OEBS koja se održava u Beču 23. i 24. februara, sa 15 poslanika koji su pod sankcijama EU.

U pismu austrijskom kancelaru, ministru inostranih poslova i drugim zvaničnicima, 81 delegat OEBS iz 20 država, među kojima su Francuska, Kanada, Velika Britanija, Poljska i Ukrajina, poziva vladu Austrije da zabrani učešće sankcionisanim Rusima.

"Važno je zapamtiti da su ruski parlamentarci integralni deo sistema vlasti i saučesnici u zločinima koje Rusi čine svaki dan u Ukrajini", navodi se u pismu u koje je AP imao uvid.

"Oni nemaju mesto u institucijama koje treba da promovišu iskren dijalog i protive se ratu", navodi se.

Američka delegacija u PS OEBS nije među potpisnicima tog pisma, ali je ambasador SAD pri OEBS Majkl Karpenter u petak rekao da "ruska delegacija ne zaslužuje da može da putuje u zapadne zemlje, ali da je na austriJskoj vladi da odluči o vizama".

Austrijski zvaničnici nisu komentarisali pismo, a 5. februara austrijski ministar inostranih poslova Aleksander Šalenberg je branio odluku da je "važno održavati kanale komunikacije sa Moskvom, uprkos brutalnoj ruskoj agresiji protiv Ukrajine".

Komentari (0)

Evropa