Evropa

Evropske zemlje izdvojile 800 milijardi evra za pomoć domaćinstvima i kompanijama

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2023

-

09:48

Evropske zemlje izdvojile 800 milijardi evra za pomoć domaćinstvima i kompanijama
Evropske zemlje izdvojile 800 milijardi evra za pomoć domaćinstvima i kompanijama - Copyright Tanjug/Danilo Mijatović, E-Stock/Konstantin Bajčetić, Tanjug/Siniša Kupinović

veličina teksta

Aa Aa

Izdvajanja evropskih zemalja za zaštitu domaćinstava i kompanija od rastućih troškova energenata, povećali su se na gotovo 800 milijardi evra, rekli su danas analitičari.

Zemlje EU su do sada izdvojile ili dodelile 681 milijardu evra za ublažavanje energetske krize, dok je Velika Britanija izdvojila 103 milijarde evra, a Norveška 8,1 milijardu evra od septembra 2021, prema analizi istraživačkog centra Brojgel.

Nemačka je na vrhu liste i izdvaja gotovo 270 milijardi evra da zaštiti domaćinstva i kompanije od rastućih troškova energeneta, a slede Britanija, Italija i Francuska, svaka sa manje od 150 milijardi evra.

Naučni centar je upozorio da se dinamika mora promeniti, zbog toga što ponestaje fiskalnog prostora za održavanje tako širokog finansiranja.

Analitičar Đovani Zgaravati rekao je da bi vlade, umesto mera za suzbijanje cena, koje su de fakto subvencije za fosilna goriva, sada trebalo više da podstiču strateške sektore privrede.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa