Biznis vesti

Nemački ministar finansija: Ne zavisimo više od uvoza energenata iz Rusije, pronašli smo nove izvore snabdevanja

Komentari

Autor: BBC / Tanjug

19/01/2023

-

10:05

Nemački ministar finansija: Ne zavisimo više od uvoza energenata iz Rusije, pronašli smo nove izvore snabdevanja
Nemački ministar finansija: Ne zavisimo više od uvoza energenata iz Rusije, pronašli smo nove izvore snabdevanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka više ne zavisi od uvoza energenata iz Rusije, potvrdio je nemački ministar finansija Krisijan Lindner za BBC. On je rekao da je njegova zemlja u potpunosti diverzifikovala energetsku infrastrukturu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

"Da, naravno da Nemačka još zavisi od uvoza energije, ali danas ne o uvozu iz Rusije, već o globalnom tržištu“, rekao je Lindner, istakavši da su pronašli nove izvore za snabdevanje energijom. 

Lindner je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu ukazao na brzinu kojom je novi terminal za tečni prirodni gas izgrađen u Nemačkoj, u rekordnih osam meseci. Istakao je da planiraju dodatna ulaganja u infrastrukturu i naveo da je to “samo jedan primer ogromne promene u nemačkoj politici”. 

Optimizam zbog pika inflacije

"Shvatili smo da moramo da podstičemo svoju konkurentnost nakon ere kancelarke Merkel. To je doba bilo usredsređeno na snage prošlosti, a sada razvijamo snage budućnosti", rekao je nemački ministar finansija.

On je takođe izjavio za BBC da je optimističan zbog podataka koji sugerišu da je inflacija u Nemačkoj dostigla svoj vrhunac prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis