Evropa

Šolc: Bićemo saveznici Kijevu dokle god bude trebalo, izbeći ćemo da se sukob pretvori u rat Rusije i NATO

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2023

-

17:20

Šolc: Bićemo saveznici Kijevu dokle god bude trebalo, izbeći ćemo da se sukob pretvori u rat Rusije i NATO
Šolc: Bićemo saveznici Kijevu dokle god bude trebalo, izbeći ćemo da se sukob pretvori u rat Rusije i NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Berlin ostati saveznik Kijevu dokle god bude trebalo i da će nastaviti da isporučuje oružje, uključujući i artiljeriju, stavljajući jasno do znanja, kako je naglasio, da će se izbeći da se ovaj sukob pretvori u rat između Rusije i NATO.

"Nemačka je jedna od zemalja koja najviše podržava Ukrajinu. SAD je vodeća, naravno, ali sve članice EU pomažu Kijevu i tako će se nastaviti. Što se Nemačke tiče, pomažemo im humanitarno, ekonomski, ali i vojno. Odlučili smo da pošaljemo, osim oružja, i artiljerijsko oružje, 'hovicere', višecevne raketne bacače, i u tome smo jedni od retkih", rekao je Šolc na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Svakako, nećemo raditi ništa na svoju ruku, već u dogovoru unutar EU i sa SAD. Hrabri ukrajinski narod može da se osloni na nas, a mi nećemo dozvoliti da se sve pretvori u sukob Rusije i NATO", kazao je Šolc.

Povodom situacije u Iranu, gde su u septembru počele demonstracije naroda protiv vlasti nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru, nemački kancelar je rekao da "iranska vlada ubija svoj narod".

"Podržavamo narod Irana u aktivnostima i borbi za demokratiju, a posebno žene Irana, kao i mlade ljude. Da budem jasan, neophodno je da shvatimo da iranska vlada ubija svoje ljude. To je realnost. Veoma smo odlučni u onome što kažemo, uradimo, zajedno sa saveznicima iz EU i SAD, a to je da će nove sankcije uslediti uskoro i uvek će biti preduzete neophodne mere, odluka će biti zajednička", rekao je Šolc.

Nemačka je snabdevena energijom za ovu zimu

Šolc je danas rekao i da je Nemačka sigurna i snabdevena energijom za ovu zimu, te da je najveća evropska privreda odvikavanjem od ruskog gasa pokazala koliko fleksibilna i brza može biti.

"To pokazuje da Nemačka može biti fleksibilna, mi možemo biti brzi", rekao je Šolc u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Istakao je napore da se prevaziđe ekonomska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini, koji se odnose na brzu gradnju terminala za tečni prirodni gas koji će pomoći da se zameni ruski gas koji je činio polovinu nemačkog snabdevanja, prenosi Rojters.

Šolc je izjavio da je svestan da su potrebni dodatni resursi gasa da bi se osigurala velika evropska potražnja koja ne bi povećala cenu gasa i donela oskudicu u siromašnije zemlje.

"Naravno, moramo izbeći nova zaključavanja, novu zavisnost od drugih po svaku cenu", rekao je on, dodajući da bi to moglo da se desi, ako se novi terminali osposobe da se mogu koristiti i na vodonik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa