Evropa

Olena Zelenska u Davosu: Agresija Rusije na Ukrajinu stvara veliku krizu u Evropi

Komentari

Autor: Fonet

17/01/2023

-

21:28

Olena Zelenska u Davosu: Agresija Rusije na Ukrajinu stvara veliku krizu u Evropi
Olena Zelenska - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Agresija Rusije na Ukrajinu stvara veliku krizu u Evropi i stanje će biti još gore ako Moskva ne izgubi rat, izjavila je supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj.

Govoreći na ukrajinskom, poručila je delegatima Foruma da je neophodna globalna saradnja. "Za Rusiju ništa nije zabranjeno", upozorila je Zelenska navodeći upotrebu protivvazdušne rakete na stambene zgrade u Dnjepru, prenosi Radio Slobodna Evropa..

"Svet se mora ujediniti za mir", rekla je Zelenska.

Ukrajinski diplomatski pritisak na visokom nivou u Davosu prilika je da se angažuje i pojača međunarodna podrška koju Kijev traži, uz oružje poput tenkova i protivraketne odbrane i da se nastavi sa izolacijom i pritiscima na rusku ekonomiju, navodi AP.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bi trebalo da se obrati forumu sutra.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je učesnike skupa u Davosu da nastave pomagati Ukrajini, koja "zaslužuje što veću podršku".

"Ukrajina želi postati članica Evropske unije i to je savršena prilika za ulaganja i reforme kako bi se utabao njen put", rekla je predsednica Evropske komisije.

U Davos ne dolaze ni američki predsednik Džo Bajden, predsednik Kine Si Đinping, britanski premijer Riši Sunak, indijski premijer Narendra Modi, kao ni francuski predsednik Emanuel Makron.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa