Evropa

Prva dama SAD u Užgorodu sa Olenom Zelenskom - poseta bila tajna i nenajavljena

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/05/2022

-

15:53

Prva dama SAD u Užgorodu sa Olenom Zelenskom - poseta bila tajna i nenajavljena
Prva dama SAD u Užgorodu sa Olenom Zelenskom - poseta bila tajna i nenajavljena - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Prva dama SAD Džil Bajden trenutno je u poseti ukrajinskom gradu Užgorod gde se sastala sa Olenom Zelenskom, objavilo je Zakarpatsko regionano veće na Telegramu gde su naglasili da se njihov susret, simbolično odigrao na Dan majki.

Bajden i Zelenski posetile su školu u kojoj se trenutno nalaze interno raseljena lica iz regiona Ukrajine, a ova poseta je okaraterisana kao demonstracija podrške Ukrajini od strane visokih američkih zvaničnika. Kako se takođe navodi u saopštenju, pored posete Užgorodu, putovanje Džili Bajden uključuje i postu slovačkim gradovima Bratislavi, Košici i Više Naetkom. 

U saopštenju se navodi da je poseta Užgorodu bila nenajavljena i tajna, kao i zatvorena za medije, te da je prisustvovala samo pres-služba Bele kuće.

Inače, Bajden je danas razgovarala i sa suprugom predsednika Rumunije Karmen Johanisu srednjoj školi u Bukureštu, kao i sa izbeglicama, ukrajinskim majkama i uciteljima iz Ukrajine.

Ukrajinske majke su im pričale o poteškoćama kroz koje su prošle od početka rata, dok nisu došle u Rumuniju, naglasivši pomoć rumunskog naroda, preneo je "Ađerpres". Razgovori su bili usmereni uglavnom na potrebe izbegle dece koje treba da nastave školovanje na ukrajinskom jeziku.

Bajden je inače došla u Rumuniju u petak, gde se prvo susrela sa američkim vojnicima pri NATO-u u vazdušnoj bazi "Mihail Kogalinečeanu". Posetila je i grad Košice koji je jedan od  tranzitnih tačaka za više od 400.000 ukrajinskih izbeglica koje su prešle granicu sa Slovačkom od početka sukoba u Ukrajini.

"Kada je počeo rat, shvatili smo da nigde u Ukrajini nije bezbedno", rekla je prvoj dami SAD Viktorija Kutoča. Supruga američkog predsednika pitala je Kutoču kako je objasnila rat svom detetu.

"To je veoma teško objasniti. Rekla sam samo da je rat i da ne mogu da objasnim, jer ni sama ne znam", rekla je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa