Evropa

Plenković stigao u Kijev, razgovarao sa Zelenskim o pooštravanju sankcija Rusiji i obnovi Ukrajine

Komentari

Autor: Index, Tanjug

08/05/2022

-

12:00

Plenković stigao u Kijev, razgovarao sa Zelenskim o pooštravanju sankcija Rusiji i obnovi Ukrajine
Plenković stigao u Kijev, razgovarao sa Zelenskim o pooštravanju sankcija Rusiji i obnovi Ukrajine - Copyright vlada.gov.hr

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Hrvatske Andrej Plenković stigao je jutros u Kijev gde je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o pooštravanju sankcija Rusiji i strategiji za obnovu Ukrajine.

"Ukrajina govori istim jezikom sa Hrvatskom - jezikom vrednosti i borbe za slobodu. Sa premijerom Andrijem Plenkovićem razgovarali smo o jačanju sankcija Rusiji, saradnji na obnavljanju normalnog života u oslobođenim oblastima naše zemlje", napisao je Zelenski na Telegramu, a prenosi Ukrinform.

On je dodao da je razgovarano o pitanjima integracije Ukrajine u EU i zaštite energetske slobode Evrope.

Zelenski je potom na zajedničkoj pres konferenciji ocenio da Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu i da zato dve zemlje govore istim jezikom i dele iste vrednosti. Naveo je da su razgovori bili plodonosni i da je razgovarano o koracima koje treba preduzeti u odbrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije. Istakao je da sankcije treba pojačati i dodao da Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju, izrazivši nadu da će pomoći Ukrajini u tome nakon što ruske snage odu.

Plenković je izrazio snažnu podršku Hrvatske Ukrajini i naglasio da Hrvatska planira da nastavi da pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima. Takođe je rekao da Hrvatska podržava put Ukrajine u EU.

Plenković je naveo da se hrvatska ambasadorka vratila u Kijev i da će Ambasada nastaviti normalno da radi.

"Borite se za slobodu svih nas koji delimo iste vrednosti", istakao je Plenković.

Plenković je ponovio tvrdnju da je Hrvatska bila, kako je rekao, "žrtva agresije početkom devedesetih" i dodao da ima mnogo iskustava koja može da podeli sa Ukrajinom nakon završetka rata, navodeći da se to odnosi na razminiranje i, kako je naveo, "mirnu reintegraciju".

Sa Plenkovićem su i ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i šef kabineta premijera Zvonimir Frka-Petešić. Njih je dočekala ambasadorka Anica Ðamić, koja se vratila u Kijev, gde će ostati i nastaviti da vodi amlbasadu Hrvatske u Ukrajini.

Dodaje se da do posete Plenkovića Ukrajini dolazi uoči Dana Evrope i da je to izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je, kako je navedeno, "žrtva brutalne ruske agresije".

I predsednica nemačkog Bundestaga stigla u Kijev

Predsednica nemačkog parlamenta Berbel Bas doputovala je danas u u Kijev da oda počast žrtvama Drugog svetskog rata i na razgovore sa ukrajinskim zvaničnicima, saopšteno je iz Bundestaga na Tviteru.

Šef protokola Bundestaga Enriko Brisa objavio je na Tviteru slike nemačke zvaničnice koja stiže vozom i njenog susreta sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom, navodi britanska agencija.

"Predsednica Bundestaga Berbel Bas počinje posetu Kijevu. Ona će danas, 8. maja, odati počast svim žrtvama Drugog svetskog rata i nacističke tiranije i održati političke razgovore“, navodi se u poruci na Tviteru.

Komentari (0)

Evropa