Evropa

Vrhovna Rada Ukrajine: Neprihvatljiva monopolizacija pobede od strane Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2022

-

14:17

Vrhovna Rada Ukrajine: Neprihvatljiva monopolizacija pobede od strane Rusije
Vrhovna Rada Ukrajine: Neprihvatljiva monopolizacija pobede od strane Rusije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovna Rada Ukrajine ocenila je neprihvatljivom da Rusija prisvoji i monopolizuje pobedu nad nacizmom u Drugom svetskom ratu i ističe da je ta pobeda zajedničko dostignuće antihitlerovske koalicije i oslobodilačkih pokreta.

Vrhovna Rada je u Izjavi povodom 77. godišnjice pobede nad nacizmom istakla da Ukrajina odaje počast svima koji su se borili protiv nacizma, kao i svim žrtvama Drugog svetskog rata, saopšteno je iz ambasade Ukrajine u Beogradu. Dodaje se da danas, kao i pre osamdeset godina, Ukrajina ratuje sa, kako se navodi, "podmuklim agresorom, a danas je to Putinova Rusija".

Ocenjuje se da je jedina razlika u tome što su 1939-1945. neprijatelji bili nacisti, a danas su to, kako je navedeno, "rašisti", što ukrajinska skupština smatra "savremenom ruskom verzijom nacizma".

profimedia

 

Parlament Ukrajine ocenio je i da je Rusija tokom proteklih decenija proslavu pobede nad nacizmom postepeno pretvarala u kult usmeren na propagiranje rata, uzdizanje nad drugim narodima i sticanje statusa, kako se kaže, "glavnog pobednika".

Navodi se da umesto toga Ukrajina dosledno primenjuje evropski pristup sećanju na Drugi svetski rat i ocenjuje da nijedna zemlja ne može da traži priznanje svoje jedinstvene uloge u pobedi nad nacizmom.

Prema saopštenju parlamenta, akcije ruskih oružanih snaga imaju, kako se navodi, "znakove genocida nad ukrajinskim državljanima". Rada smatra da je zbog toga Rusija izgubila svako moralno pravo da se poziva na nasleđe pobede nad nacizmom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa