Evropa

Navijači Partizana ne mogu u Moldaviju: "Čekamo od sinoć na aerodromu, u pola noći nam je dat papir sa razlogom zabrane"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

14/02/2023

-

12:57

Navijači Partizana ne mogu u Moldaviju: "Čekamo od sinoć na aerodromu, u pola noći nam je dat papir sa razlogom zabrane"
Navijači Partizana ne mogu u Moldaviju: "Čekamo od sinoć na aerodromu, u pola noći nam je dat papir sa razlogom zabrane" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa od 12 navijača Partizana, koji su otputovali u Moldaviju kako bi bodrili crno-bele u meču protiv Šerifa, zadržana je na aerodromu u Kišinjevu, nakon čega im je uručena odluka o zabrani ulaska u tu zemlju. Mirjana Radosavljević, devojka koja se nalazi u toj grupi, za Euronews Srbija rekla je da na aerodromu čeka sinoć od 19 sati, te da im je kao razlog za zabranu ulaska u zemlju navedena "nedovoljna količina dokaza o svrsi putovanja".

Kako je ispričala, i dalje se nalazi na aerodromu sa još tri drugarice sa kojima je krenula na put. Danas u 14.15 trebalo bi da polete za Bukurešt, a karte su, kako ističe, uzele o sopstvenom trošku.

"Trenutno smo na aerodromu u Kišinjevu, ostale smo nas tri drugarice koje smo zajedno krenule na ovaj put. Srbi koji su sa nama bili u avionu i sa kojima smo zajedno zadržani su jutros u 7 sati otputovali u Prag, a mi smo kupile karte za let za Bukurešt, sve o svom trošku. U Kišinjev smo sleteli sinoć oko 19 sati i od tada čekamo. Letele smo Niš-Beč u ponedeljak ujutru i nakon toga Beč-Kišinjev ponedeljak popodne", rekla je ona.

Kako ističe, komunikacija sa graničnom policijom bila je otežana.

"Većina komunikacije sa graničnom policijom, kao i dokumenti koje su nam dali da potpišemo su na rumunskom/moldavskom, bez preciznih informacija i jasnih objašnjenja. Isprva nismo ni dobili primerke na engleskom niti priliku da komuniciramo sa bilo kim ko engleski zna", ispričala je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Partizan.net (@partizannet)

Dodaje da su im sinoć u pola noći podeljeni papiri na kojima se navodi razlog odbijanja ulaska u zemlju.

"A to je nedovoljna količina dokaza o svrsi putovanja (nismo imali kupljene karte za utakmicu). Imale smo bukiran smeštaj, plan puta, poruke između sebe koje opisuju plan puta, sačuvane lokacije koje želimo posetiti, kao i povratne avionske karte, kupljene odmah nakon žreba u novembru, itd, ali to je bilo nedovoljno", istakla je ona.

Granična policija potvrdila zabranu ulaska srpskim državljanima

Inače, moldavska granična policija potvrdila je da je 13. februara uveče odbila ulazak grupi od 12 navijača Partizana iz Beograda, koji su vraćeni sa aeodroma. Iz granične policije su za moldavski servis Radija slobodna Evropa rekli da je nekolicini stranih državljana odbijen ulazak u Moldaviju, uz obrazloženje da ne ispunjavaju uslove za prelazak granice.

"Oni nisu mogli da opravdaju svrhu svog putovanja u Moldaviju i ne poseduju potrebna dokumenta u vezi s tim", navedeno je.

Deo navijača fudbalskog kluba Partizan vratio se jutros iz Kišinjeva za Beograd nakon što im je i zvanično uručena odluka o zabrani ulaska u tu zemlju, objavljeno je na jednom od naloga navijača Partizana na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Partizan.net (@partizannet)

Kako je navedeno oni su otputovali u Moldaviju na meč Partizana protiv Šerifa iz Tiraspolja u Ligi konferencija. Takođe je objavljeno da će drugi deo navijača napustiti Moldaviju posle 14 sati letom za Bukurešt.

Fudbalski klub Partizan naveo je u saopštenju da je Fudbalski savez Moldavije, po nalogu bezbednosne službe Moldavije, doneo odluku da se meč između ekipa Šerif iz Tiraspolja i Partizan iz Beograda odigra bez prisustva publike.

"FK Partizan, zajedno sa Ministarstvom inostranih poslova Srbije, preduzima sve bezbednosne mere za nesmetani boravak ekipe i predstavnika kluba u Moldaviji", navedeno je.

Podsetimo, iako se ovi događaji zvanično i dalje ne mogu dovesti u vezu, predsednica Moldavije Maja Sandu optužila u ponedeljak Rusiju da planira nasilno rušenje rukovodstva u Kišinjevu, uz pomoć sabotera koji tvrde da su demonstranti protiv vlade. Ona je, međutim, u toj optužbi pomenula i Srbiju.

"Moldavija je suočena sa brojnim antivladinim protestima, čiji je organizator oligarh Ilan Šor. Uz unutrašnje snage pod kontrolom Šora, Moskva navodno planira da iskoristi strance iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Belorusije", navela je Maja Sandu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Partizan.net (@partizannet)

Kako je navela, plan Moskve je uključuje sabotere sa vojnim iskustvom, kamuflirane u civilnu odeću, kako bi preuzeli nasilne akcije, napade na državne institucije i uzimanje talaca.

"Krijući se iza protesta takozvane opozicije, cilj sabotera bi bilo rušenje ustavnog poretka i zamena legitimne vlasti u Kišinjevu nelegitimnom", navela je Sandu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najoštrije je demantovao izjavu predsednice Moldavije Maje Sandu o mogućem učešću građana Srbije u subverzivnim akcijama u cilju destabilizacije Moldavije, po navodnim informacijama iz Ukrajine o ruskim planovima.

"Zahtevamo da organi Moldavije hitno dostave svaku informaciju koju poseduju, jer mi do sada nismo nikada dobili takvo obaveštenje iz Moldavije", naveo je Dačić.

On je dodao da je na međunarodnoj sceni puno primera lažnih vesti, ali i da Srbija neće dozvoliti da se time nanosi šteta ugledu i interesima naše zemlje, kao i prijateljskim odnosima Srbije i Moldavije.

"Dao sam nalog našem ambasadoru akreditovanom u Kišinjevu, da hitno traži razjašnjenje ovakve izjave predsednice Moldavije u Ministarstvu spoljnih poslova Moldavije, kao i da nam hitno dostave sve informacije o tome koji su to ljudi za koje se sumnja da mogu biti učesnici takvih nasilnih akcij", rekao je Dačić.

Komentari (0)

Evropa