Evropa

Novi snažan zemljotres u Rumuniji, osetio se u Srbiji, epicentar - 204 kilometra od Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2023

-

14:22

Novi snažan zemljotres u Rumuniji, osetio se u Srbiji, epicentar - 204 kilometra od Beograda
Novi snažan zemljotres u Rumuniji, osetio se u Srbiji, epicentar - 204 kilometra od Beograda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi snažan zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihterove skale pogodio je danas Rumuniju, područje oko grada Targu Žiju. Potres se osetio i u Srbiji. Kako je za Euronews Srbija rečeno u MUP Srbije, nije bilo telefonskih poziva građana u vezi sa prijavom eventualne štete od potresa.

 

Prema pisanju Euronews Rumunija, epicentar najjačeg potresa je bio na dubini od 40 kilometara 204 kilometra istočno od Beograda i 212 kilometra severoistočno od Niša.

Rumunska nacionalna seizmološka služba je objavila da su usledila još dva slabija podrhtavanja u istom području - jedan potres magnitude 3,4 i drugi 3,5 na dubinama od deset, odnosno pet kilometara.

Epicentar je bio udaljen 102 kilometra od Krajove gde su zabeleženi ovi snimci.

 

Rumunska služba za vanredne situacije saopštila je da do ovog trenutka nije primljen nijedan poziv na broj za hitne službe, niti je prijavljena materijalna šteta ili žrtve. "Operativne ekipe iz okruga u kojima se zemljotres osetio biće upućene na teren radi izviđanja", dodali su.

Dragoš Toma, seizmolog nacionalne seizmološke službe Rumunije rekao je za Euronews Rumunija da je u pitanju „normalan zemljotres za tu oblast" u  poređenju sa zemljotresima srednje dubine u oblasti Vranče.

On je rekao i da ne očekuje jači zemljotres na ovom području.

„Za to područje zabeležeili smo zemljotrese od 5,2 stepeni 1943. ili 4,5 - 1963. S jedne strane, na tom području je bilo zemljotresa približno sličnih magnituda. Ne očekujemo mnogo veći zemljotres, jačine preko 6. Može biti i drugih naknadnih potresa, sa malim magnitude. Ne očekujemo da će biti mnogo veći“, rekao je seizmolog.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa