Evropa

Stoltenberg pozvao Tursku da ratifikuje zahteve Finske i Švedske za članstvo u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2023

-

13:01

Stoltenberg pozvao Tursku da ratifikuje zahteve Finske i Švedske za članstvo u NATO
Stoltenberg pozvao Tursku da ratifikuje zahteve Finske i Švedske za članstvo u NATO - Copyright Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Tursku da ratifikuje zahteve Finske i Švedske za članstvo u NATO i ocenio da su te dve zemlje učinile dovoljno da ispune zahteve Ankare za suzbijanje ekstremizma.

Stoltenberg je u Ankari, na konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom, osudio paljenje Kurana na protestu u Švedskoj, ali je naglasio da to nije protivzakonito u Evropi, prenosi AP. 

"Moj stav je da oba (zahteva) sada mogu da se ratifikuju. Ali glavno pitanje nije da li su istovremeno ratifikovani, glavno pitanje je da se (zahtevi) Finske i Švedske ratifikuju što je pre moguće", rekao je Stoltenberg.

S druge strane, Čavušoglu je ocenio da nije realno reći da je Švedska u potpunosti ispunila svoje obaveze. 

"U ovom trenutku, ne vidimo konkretne korake koje bismo voleli", poručio je Čavušoglu. 

On je dodao da će razgovarati o zahtevu Finske i Švedske da se pridruže NATO naredne nedelje sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, dodaje Rojters. Čavušoglu je rekao da će sa Blinkenom razgovarati i o bilateralnim odnosima, kao i o napadu Rusije na Ukrajinu. 

Turska optužuje vladu u Stokholmu da je previše blaga grupama koje Ankara smatra terorističkim organiZacijama ili egzistencijalnim pretnjama, uključujući kurdske grupe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa