Evropa

Evroposlanici traže ostavku Olivera Varheljija i kažu da ih je nazvao "idiotima", on tvrdi da je reč o nesporazumu

Komentari
Evroposlanici traže ostavku Olivera Varheljija i kažu da ih je nazvao "idiotima", on tvrdi da je reč o nesporazumu
Oliver Varhelji - Copyright FoNet/Ebs

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Evropskog parlamenta su ljuti i traže ostavku evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija. Oni navode da ih je tokom plenarne sednice u utorak nazvao "idiotima". Varhelji je u sredu ujutru saopštio da žali zbog onoga što  je nazvao "nesporazumom", i dodao je da su njegovi komentari izvučeni iz konteksta.

Incident se dogodio dok je mađarski komesar odgovarao na pitanja evroposlanika koja se se odnosila na politiku proširenja na Zapadni Balkan. Sednica je trajala skoro sat i po, a poslanici su direktno Varheljiju postavljali pitanja koja su se odnosila na proširenje, piše Euronews.

Pred kraje sednice, hrvatski evroposlanik Tomislav Sokol je osudio Srbiju zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a to pitanje je izazvalo veliku pažnju prošle godine.

Usklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU opala je sa 64 odsto u 2021. godini na 45 odsto u avgustu 2022., navela je Evropska komisija u izveštaju objavljenom u oktobru u kojem se ukazuje na stavove i izjave koji su suprotni stavovima EU.

"Da li je EU spremna da suspenduje pregovore o pristupanju sa Srbijom dok Srbija ne ispuni sve uslove?", upitao je Sokol.

Varhelji je odgovorio da neusklađenost sa spoljnom politikom nije deo kriterijuma na osnovu kojih se mogu suspendovati pregovori. "Kao što znate, suspenzija pregovora je poslednje rešenje", rekao je on Sokolu.  

Tanjug/AP/Lisa Leutner

 

"I dalje se nadam da Srbija razume koliko je važno da nam pomogne u ovoj borbi protiv uticaja rata", nastavio je i dodao: "Nadamo se da će Srbija to učiniti na kraju".

Varhelji je onda seo na mesto, i čulo se da je rekao "Hány hülye van még?" na mađarskom, što se prevodi kao "Koliko još idiota je ostalo?". Zvuk i snimak su verifikovani od strane mađarskog izdanja Euronewsa.

U kratkoj izjavi u sredu, Varhelji je naveo: "Iskreno žalim zbog nesporazuma oko moje primedbe". Rekao je da su njegovi komentari bili u vezi sa privatnim razgovorom na mađarskom jeziku između njega i njegovog šefa kabineta koji su se ticali potpuno duge teme, i da su izvučeni iz konteksta.

"Potpuno poštujem sve EU institucije, uključujući i Evropski parlament i njegove uvažene članove”, rekao je.  

Portparol Evropske komisije je rekao da je predsednica EK Ursula fon der Lajen, koja je zvanično nadređena Varheljiju, uzela u obzir njegovu izjavu i da je pozvala komesare da se uzdrže od bilo kakvih komentara koji mogu da dovedu do ove vrste interpretacija.

Portparol predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole je naveo da je ona zatražila od službi da se pozabave incidentom.

Pozivi na ostavku

Službe Evropskog parlamenta nisu prevele ovu primebbu i ona je prošla neprimećeno sve dok mađarski evroposlanik Šandor Ronai, koji pripada grupi Socijalista, nije objavio snimak tog momenta na njegovom Tviter nalogu.  

Snimak je imao hiljade pregleda i izazavao je bes kod evropolsanika. "Vređanje članova parlamenta dok rade svoj posao tako što postavljaju ključna pitanja mora da ima posledice", rekla je nemačka predstavnica Delara Burkhart koja je izvinjenje nazvala "šalom". 

"Idioti bar znaju kada je njihov mikrofon uključen. To je ono što ih razlikuje od ‘velikih idiota’", navela e francuska evroposlaniva Valeri Hejer.

Poslanik iz Belgije Gi Verhovstat je naveo da Ursula fon der Lajen mora momentalno da smeni Varheljija, inače, kako kaže, rizikuje gubitak poverenja celog Evropskog parlamenta.

Određeni evroposlanici su povezali Varheljijev komentar sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je pod konstantnim kritikama za umanjivanje poliitčkog jedinstva EU tako što ima blažu politiku prema Rusiji.

Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

 

"Dobro je da čujemo šta Orbanov čovek u Briselu misli o (EU) domokratiji", naveo je nemački evroposlanik Damjan Bezelager.  

Njegov holandski kolega je naveo: "Prezir prema parlamentu koji je Orbanov komesar danas pokazao je neprihvatljiv", a Gabi Bišof iz redova Socijalista je samo napisala: "Vreme je za delovanje".

Ove reakcije govore o sve napetijim odnosima između Evropskog parlamenta i Varheljija. Prošlog meseca su evroposlanici optužili mađarskog komesara da "namerno izbegava" pitanja demokratskih reformi i vladavine prava u procesu pridruživanja određenih zemalja kandidata.

Oni su pozvali na nezavisnu i nepristrasnu istragu Varheljijevog ponašanja i izrazili su brigu zbog navodno blagih stavova prema liderima, kako su naveli, separatističkog pokreta Srba u BiH.

U decembru je Varhelji dao intervju za Euronews kada je govorio i o odnosu sa evroparlamentarcima.

"Optužuju me za umanjivanje značaja vladavine prava...kako bih to rekao? Zvuči više kao politička igra nego kao prava i osnovana kritika", naveo je komesar.

Komentari (0)

Evropa