Evropa

Evropski parlament usvojio dve Rezolucije o transparentnosti i integritetu u donošenju odluka

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2023

-

19:20

Evropski parlament usvojio dve Rezolucije o transparentnosti i integritetu u donošenju odluka
Evropski parlament usvojio dve Rezolucije o transparentnosti i integritetu u donošenju odluka - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament (EP) usvojio je danas u Strazburu dve rezolucije o transparentnosti i integritetu u donošenju odluka u EU, što je, kako ističe EP, "nužan prvi korak" kako bi se vratilo poverenje građana nakon izbijanja skandala "Katargejt".

Evropski poslanici su istakli "politiku nulte tolerancije na korupciju u bilo kojem obliku i na bilo kojem nivou".

Smatraju da u ovom pitanju Parlament mora pokazati "nedvosmisleno jedinstvo i nepokolebljivu odlučnost". 

Kako je navedeno u dokumentima, oblasti u kojima treba dopunski raditi je sprovođenje Kodeksa ponašanja, uključujući primenu novčanih kazni u slučajevima njegovog kršenja, uvođenje dodatnih aktivnosti koje se mogu sankcionisati, kao i zabranu bilo kakvih plaćenih aktivnosti koje bi mogle dovesti do sukoba interesa poslanika.

Predviđa se i da putovanja koja plaćaju treće zemlje budu odobrena. Poslanici traže da se sprovedu provere parlamentarnih asistenata i personala Parlamenta koje radi u osjetljivim političkim oblastima kao što su spoljni poslovi, bezbednost i odbrana.

U rezolucijama se predlaže da se formira nezavisno etičko telo koje bi pratilo ponašanje poslanika, a poslanici treba da popune formular za sve što poseduju i to pre početka i na kraju mandata. Pregovori o o etičkom telu koje treba jasno da razlikuje kaznena dela, kršenje institucionalnih pravila i neetičko ponašanje, treba da budu  okončani pre ovog leta. 

Telo bi imalo ključnu ulogu u zaštiti uzbunjivača u institucijama EU radeći na komplementaran način sa drugim tielima Unije kao što je Kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF), Evropski javni tužitelja (EPPO), Kancelarija pravobraniteljice i Evropski revizorski sud.

EP napominje da su nevladine organizacije navodno korišćene kao vektori stranog mešanja i poziva na reviziju postojećih propisa kako bi se povećala transparentnost. Naglašava da pre nego što nevladina organizacija bude upisana u registar transparentnosti EU, mora biti finansijski proverena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa